Hírek

Fiskális válságkezelés és megújuló NAV a Pesti Szervezet szakmai délutánján

2016. november 7. 13:01:45

Az MPGE Pesti Szervezete november 3-án mintegy 120 fő részvételével tartott szakmai délutánt, Budapesten. A XIII. kerületi Spirál Irodaházban helyet kapó rendezvény sikerét a neves előadók személye garantálta.


Professzor Dr. Lentner Csaba, a közgazdaságtudományok kandidátusa a „Fiskális és monetáris konszolidáció Magyarországon” című előadásában többek között kifejtette a strukturális reformok paradoxonát. Strukturális reformok nélkül középtávon nem érhető el fenntartható GDP növekedés, magas foglalkoztatási szint és pénzügyi egyensúly, ám a reformok az első években „többet visznek, mint hoznak”. Ezért a reformokhoz pénzügyi forrásra van szükség. Ez háromféle módon biztosítható: hitelből, megszorító programokból vagy tehermegosztással.

A hagyományos, ortodox válságkezelés a megszorító programra helyezi a hangsúlyt. Ez azonban jellemzően belső ellenállást vált ki és politikai instabilitást okoz, melynek hatására végül lelassul vagy le is áll a strukturális reform.

Ezzel szemben a nem hagyományos eszközökre épülő (fiskális) válságkezelés lényege a tehermegosztás, mely ugyan külső ellentéteket szít, de megőrzi a belső politikai stabilitást. Így a kormányok időt nyernek a strukturális reformokra és a hosszútávon fenntartható pénzügyi egyensúly megteremtésére. A „magyar modell” egyik hangsúlyos eleme az adófizetői kör kiszélesítése, azaz a tehermegosztás, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mára csökkent az államadósság, és gazdasági növekedésünkkel párhuzamosan a külkereskedelmi egyenleg is javul.

Czinege Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési szakfőigazgatója „A NAV ellenőrzéseinek új irányai” címmel tartott előadást. Ennek keretében nemcsak az ellenőrzési tevékenység eddig megvalósult koncepcióváltásáról és annak tapasztalatairól hallhattak az érdeklődők, de olyan gyakorlati módszerekbe, technikákba is betekinthettek, amelyek várhatón 2017-től jelennek meg a NAV tevékenységében.

Az elismeréssel fogadott előadásokat követően közvetlenül, kötetlen beszélgetés alakult ki a jelenlévők és a szakmai vezetők között.Németh Gabriella
kep1jpg_20161107130908_27.jpg

 


 

 

kep3jpg_20161107130812_36.jpg