Hírek

Fókuszban a hatékonyság és a hasznosulás - éves MPGEKE-konferencia Balatonőszödön

2012. november 8. 10:27:49
Az ellenőrzések hatékonysága és társadalmi szintű hasznosulása lesz a témája a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) idei éves konferenciájának, amit csütörtök reggel Domokos László, az Egyesület és az Állami Számvevőszék elnöke nyitott meg Balatonőszödön.

"A konferencia vezérfonalának választott hasznosulás két okból is közel áll a szívemhez. Egyrészről azért, mert ez az ellenőrzési közösség egyik kiemelten fontos témája világszerte, így az előadásokkal Egyesületünk bekapcsolódik a nemzetközi szakmai vérkeringésbe. Másrészről pedig azért, mert az Állami Számvevőszék utóbbi bő két éves megújítása is épp ezen elvek szem előtt tartásával ment végbe" - mondta a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete éves konferenciájának megnyitójában Domokos László, az Állami Számvevőszék és az Egyesület elnöke.

Domokos László szerint a hasznosulás nem csak az ellenőri munka végső értelme, hanem pozitív, szerethető oldala is egyben. „A hasznosulás előtérbe állításával az ellenőröktől ugyanúgy tartani fognak a potenciális ellenőrzöttek, de a társadalom nagy része számára egyértelművé tudjuk tenni: értük dolgozunk, az ő érdekeiket védjük. Munkánk hasznát és értelmét kiemelve érthetőbbé és elfogadhatóbbá tehetjük ellenőrzéseinket, és így csökkenthetőek az egyesekben meglévő, ezzel kapcsolatos ellenérzések" - fejtette ki.


Domokos László az ÁSZ és az MPGEKE elnöke az éves konferenciáról beszél

Domokos László emlékeztetett, hogy tavaly az „Új időszámítás a közpénzek ellenőrzésében" címmel tartotta meg éves konferenciáját az Egyesület. „Akkor a közpénzügyi ellenőrzés megújulásáról szóltak az előadások. Azóta eltelt egy év, így jogos, hogy ma már a 2011-es nagy átalakítások hozadékát vegyük górcső alá, munkánk hasznosulásának tapasztalatait osszuk meg egymással" - mondta az elnök, aki szerint Magyarország nehézségein nem lehet anélkül felülemelkedni, hogy rendet ne teremtsünk az adófizetői pénzek háza táján, így a közpénzügyi ellenőrökre ezért nagyon fontos feladat hárul.

Az MPGEKE éves konferenciáján csütörtökön előadást tartott Domokos László elnök mellett Dr. Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet elnöke, Dr. Gaál Szabolcs Barna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke, Dr. Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese, Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Prof. Dr. Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója. Pénteken tart előadást Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és Dr. Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese.

Csütörtöki előadások:
Dr. Szász Károly, a PSZÁF elnökének előadásáról szóló hírt itt találja.
Dr. Gaál Szabolcs Barna, a KEHI elnökének előadásáról szóló cikket itt érheti el.
Dr. Varga Árpád, NAV elnökhelyettesének előadásáról szóló hír itt olvashatja.
Varga Mihály tárca nélküli miniszter előadásáról szóló összefoglalót itt találja.
Dr. Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetőjének előadásáról szóló cikk itt érhető el.
Domokos László, az ÁSZ és az MPGEKE elnökének előadásáról szóló cikket itt olvashatja el.
Dr. Mészáros József, az ONYF főigazgatójának előadásáról szóló hírt itt érheti el.
Dr. Németh Erzsébet, az ÁSZ igazgatóhelyettesének előadásáról szóló cikk itt található.

Pénteki előadások:
Dr. Lukács Tibor, a KEHI főosztályvezetőjének előadásáról készült összefoglaló itt érhető el.
Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnökének előadásáról készült cikket itt olvashatja el.

Kolozsi Pál Péter, Kiss Beatrix, Horváth Bálint
Állami Számvevőszék