Hírek

MPGE Konferencia 2017: Báger Gusztáv előadása az integritás szemlélet elterjesztéséről

2017. november 10. 10:38:42
Az integritás erősítésének nemzetközi irányairól és tapasztalatairól szólt előadásában Dr. Báger Gusztáv professzor a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) éves szakmai konferenciájának második napján. Mint mondta: a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés magyarországi elterjesztésében meghatározó szerep jutott az Állami Számvevőszéknek, amely 2009-től indította el Integritás-projektjét.
Az integritáshoz vezető szemléletekről, utakról beszélt előadása elején Dr. Báger Gusztáv professzor. Mint mondta: az etikai normákat önmagukban nehéz volt átültetni a gyakorlati működésbe, ezért került előtérbe az integritás koncepciója, ami nemcsak etikai értékeket, elveket, hanem helyes cselekvést jelent. Felidézte, hogy az integritás személetének magyarországi elterjesztésében kulcsszerep jutott az Állami Számvevőszéknek, amely 2006-2007-ben holland minta alapján sajátította el a korrupció elleni fellépés megelőzésen alapuló módszertanát.

img-8889jpg_20171110103754_57.jpg

Dr. Báger Gusztáv részletesen bemutatta a korrupció elleni fellépés érdekében indított és megvalósult hazai lépéseket, kezdeményezéseket. Mint mondta: az új szemlélet lényege, hogy kizárólag büntetőjogi eszközök alkalmazása mellett szükség van az integritási személet széleskörű elterjesztésére. Kiemelte, hogy az integritás szempontjából megkülönbözetünk személyi, szervezeti és nemzetgazdasági integritást. Rámutatott, hogy az integritás erősítése a korrupciós helyzetek megelőzését szolgálja.

Az MNB Monetáris Tanácsának tagja, az integritási szemlélet elismert professzora előadásában nemzetközi példákon keresztül mutatta be a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés fejlődéstörténetét. Részletesen szólt az integritás módszereinek hollandiai, szlovéniai és szingapúri szabályozásáról, működéséről, majd bemutatta a Magyarországon alkalmazott módszereket. Mint mondta: az integritás erősítését - a korrupció ellenes küzdelemtől függetlenül is - szükségessé teszi a jó kormányzás követelménye. Ily módon az integritás szemléletének terjesztése az államépítés egyik sikerkritériuma - hangsúlyozta Dr. Báger Gusztáv.