Hírek

MPGE Konferencia 2017: Dobos Csaba az integrált kockázatkezelés szerepéről

2017. november 10. 12:03:25
Az "€žIntegritásirányítási rendszer és integrált kockázatkezelés" címmel tartott előadást Dobos Csaba, a Pest Megyei Kormányhivatal integritás tanácsadója a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) idei konferenciáján. Kiemelte: a minden évben újraértékelt kockázatok tudásmenedzsment keretében hozzájárulhatnak a szervezet működésének és integritásának javulásához.
Dobos Csaba előadásában annak témáját járta körül, hogy hogyan is járulhat hozzá egy olyan, elsőre csupán technikainak tűnő feladat - mint az integrált kockázatkezelés - a kockázatok és veszélyek kezeléséhez, és ezek által az innovatív megoldások születéséhez. Bemutatta a közelmúltban lezajló, integritáshoz kapcsolódó jogszabályi összehangolás főbb változásait, továbbá ismertette a Bkr. integritásra vonatkozó rendelkezéseit. Mint mondta: a jogszabály a belső kontrollrendszer elemei között, a kontrollkörnyezet kialakítása során megadja a támpontokat, és a sarokpontokat is lefekteti az integritáshoz kapcsolódóan.

img-8891jpg_20171110120158_1.jpg


A Pest Megyei Kormányhivatal integritás tanácsadója meghatározta azokat a lépéseket, melyek a kockázat kezelési rendszer kialakításához szükségesek. Elsődleges a kockázatok azonosítása, majd ezt követően ki kell jelölni a kulcsfolyamatokat. Fontos, hogy a folyamatok feltérképezése a gyakorlatok alapján történjen, s ez alapján készítsék el a szervezetek az ellenőrzési nyomvonalakat - sorolta Dobos Csaba a lépéseket. Folyatatta: kiemelten fontos a valószínűség és hatás felmérése, annak feltérképezése, hogy milyen hatással van a kockázat a feladat végrehajtására, mennyiben veszélyezteti azt.

img-8890jpg_20171110120254_25.jpg


Végső lépés a kockázatok bekövetkezte esetén az intézkedések meghatározása, és ezekre az intézkedési tervek készítése - mondta Dobos Csaba, azonban hozzátette, hogy a visszacsatolás, és az intézkedési tervek megvalósításának mérése folytonos feladat. Az integritás tanácsadó előadásában felvetette továbbá: fontos annak tisztázása, hogy nem minden korrupciós kockázat integritás kockázat. A korrupciós kockázatok ugyanis csak azok, melyek korrupciós cselekmények bekövetkezését eredményezhetik.