Hírek

MPGE Konferencia 2017: Makkai Mária a zárszámadás és az integritás kapcsolatáról

2017. november 10. 13:00:19
A zárszámadás és az integritás kapcsolatáról tartott előadást Makkai Mária, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) idei konferenciáján. Kiemelte: a szervezet integritása azt is biztosítja, hogy a közpénzek felhasználásával szemben támasztott követelmények, a törvényesség, az eredményesség, az átláthatóság és a célszerűség követelménye érvényesüljön.
Makkai Mária előadásában ismertette a zárszámadás ellenőrzésének fő célkitűzéseit. Mint mondta: a zárszámadás ellenőrzése az Állami Számvevőszék egyik legnagyobb feladata. A több mint 150 intézet ellenőrzése során az ÁSZ azt ellenőrzi, hogy a törvényjavaslatban szereplő adatok, a központi alrendszer bevételi és kiadási előirányzatainak teljesítése megbízhatóak-e, a zárszámadási törvényjavaslat szabályszerű-e, valamint az államadósságra vonatkozó előírások érvényesülnek-e. Makkai Mária emlékeztetett: az idei ellenőrzés megállapította, hogy a 2016-os költségvetés végrehajtása szabályszerű volt, a hiány és az államadósság alakulása a jogszabályi előírásoknak és az uniós feltételeknek megfelelt, a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, az abban szerepeltetett adatok megbízhatóak.

Az ÁSZ felügyeleti vezetője bemutatta a zárszámadás ellenőrzésének módszertanát, majd ezt követően kiemelte azokat a területeket, ahol az integritást ellenőrizni tudják a számvevők. Az ÁSZ a zárszámadás ellenőrzése során olyan szervezetek integritását ellenőrizte, mint az Országgyűlés felé beszámolásra kötelezett intézmények, az alkotmányos fejezetek intézményei, a központi költségvetés egyéb intézményei, illetve a társadalombiztosítási alapok kezelő szervei - sorolta Makkai Mária. Hozzátette: az ellenőrzés fő fókuszterületei az összeférhetetlenség és etikai elvárások, a humánerőforrás-gazdálkodás, a szervezet vagyonának megvédésére tett intézkedések, a nemkívánatos dolgozói magatartással szembeni intézkedések és azok érvényesülése, valamint az integritás erősítésének és tudatosításának területei, illetve a kockázatelemzések alkalmazása volt.

img-8897jpg_20171110125922_20.jpg


Makkai Mária felhívta a figyelmet az ÁSZ integritás kérdőívére. Ismertette: az integritás ellenőrzése során a szervezeteket három - kiváló, megfelelő és fejlesztendő - minősítést kaphatnak, illetve két csoportba sorolhatók: a szervezetek 60 százalék felett képesek kezelni a kockázatokat, ezalatt nem képesek kezelni azokat. Az ÁSZ felügyeleti vezetője kiemelte: a szervezet integritása azt is biztosítja, hogy a közpénzek felhasználásával szemben támasztott követelmények, a törvényesség, az eredményesség, az átláthatóság és a célszerűség követelménye érvényesüljön.