Hírek

MPGE Konferencia 2017: Szabó Jenő a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupció megelőzésében és felderítésében betöltött szerepéről

2017. november 10. 12:41:30
"A korrupció mérése bonyolult feladat, mivel a jelenség általában diszkrét, zárt kapcsolatokon keresztül valósul meg, ezért a felderítéshez titkosszolgálati eszközök is bevethetőek" - mondta előadásában Szabó Jenő, a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezérőrnagya a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete éves konferenciáján. Az MPGE másfél napos szemináriumának fókuszában a válságkezelést elősegítő, innovatív hazai intézkedések, valamint az integritás kultúrájának terjesztése áll.
Szabó Jenő vezérőrnagy előadása elején kifejtette: a Nemzeti Védelmi Szolgálat integritással kapcsolatos erőfeszítései jellemzően nem ismertek a szélesebb nyilvánosság előtt, mivel a szervezet tevékenységét titkosszolgálati eszközök, módszerek alkalmazásával végzi. A Szolgálat a megbízhatósági vizsgálat, vagy integritás teszt keretében deríti fel, hogy az ellenőrzött személy mentes-e a korrupciós befolyástól.

A vezérőrnagy elmondása szerint a korrupció mérése bonyolult feladat, mivel a jelenség általában diszkrét, zárt kapcsolatokon keresztül valósul meg - belelátni legfeljebb titkosszolgálati eszközök alkalmazásával lehetséges. A Szolgálat meglehetősen széles hatáskörrel végezhet megbízhatósági vizsgálatokat a közszférában, de ennek során csak nagyon részletesen és pontosan szabályozott keretek között járhat el. A vizsgálat során az ellenőrzést végző tisztviselő akár bűncselekmény elkövetésére is jogosult, amennyiben az a korrupciós cselekmények feltárását szolgálja.

A vezérőrnagy kiemelte: a Szolgálat számára tiltott a provokáció alkalmazása, tehát nem megengedett, hogy ha az ellenőrzött személy visszautasít egy korrupciós ajánlatot, utána a vizsgálatot lefolytató tiszt újabb ajánlatokkal, magasabb összegekkel szándékosan kísértésbe hozza a teszt alanyát.
Szabó Jenő felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenőrzés alá vont személyek nagyjából 7-10 százalékánál a megbízhatósági vizsgálat eredményeként sor került feljelentésre - ami meglehetősen magas aránynak számít. Véleménye szerint sok területen rendszerszintű a korrupció, de ezek teljes felderítése sokszor nehézkes, mert az elkövetők az ellenőrzés gyanújára rögtön felhagynak a jogsértéssel.