Hírek

MPGE Konferencia 2017: Vas Adrienn előadása az integritás szemléletének szervezeti erősítéséről

2017. november 10. 12:35:04

"€žMindenkinek saját felelőssége, hogy magáévá tegye az integritás kultúráját; az átláthatóság, a felkészültség és az etika hármas értékeire épülő képzés célja az, hogy megadja a szemlélet kialakításához szükséges támogatást" -€“ mondta előadásában Vas Adrienn, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal képzési igazgatóhelyettese a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete éves konferenciáján. Az MPGE másfél napos szemináriumának fókuszában a válságkezelést elősegítő, innovatív hazai intézkedések, valamint az integritás kultúrájának terjesztése áll.

"€žA törvényesség és a tisztesség fontossága megkérdőjelezhetetlen a közigazgatás területén" - szögezte le előadása kezdetén Vas Adrienn, aki szerint minden szervezet kiemelt feladata, hogy azonosítsa a tisztességtelen magatartást, és kialakítsa azokat a mechanizmusokat, amelyekkel ezek kezelhetőek és megelőzhetőek lesznek.

Az igazgatóhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a NAV-nak saját képzési rendszere van, melyen keresztül a munkakör ellátásához és a különböző intézményi együttműködések kialakításához és fenntartásához szükséges oktatásokat végzi. A Hivatal 2015-ben tekintette át, hogyan jelenik meg az integritás témaköre saját működésén belül. Ennek érdekében fölvették a kapcsolatot a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, mely együttműködésnek köszönhetően a NAV megkapta az egyetem "€žetika és integritás" programcsomagját, amit azóta saját képzési rendszerében is alkalmaz. A koncepció szerint nem elegendő, ha a program kizárólag a vezetők oktatására irányul; szükséges az újonnan belépő kollégák integritástudatosságát is megalapozni.
A vezetők képzésének célja az volt, hogy olyan szemléletet alakítsanak ki, amely értékeken alapul, és a közösség együttműködését, közös fejlődését szolgálja. A képzések indulását követően elindult egy úgynevezett Integritás tudásbázis, illetve a Hivatal további kiegészítő tananyagokat is létrehozott annak érdekében, hogy növelje a program hatékonyságát, és minél több vezetőt be tudjon vonni a képzésbe. Vas Adrienn hangsúlyozta: napjainkig több mint 640 munkatárs vett részt a programban - de az idei év végéig a létszám a 800-at is megközelítheti.

Az igazgatóhelyettes elmondása szerint - mivel napjainkban jelentősen csökkent az új kollégák száma - az utóbbi időben átalakult az új belépők képzése; a Hivatal elektronikus tananyagot alakított ki, melyben külön felhívják a figyelmet az integritás szerepére, illetve a korrupció elleni védekezés fontosságára.
A személyes képzéseken a NAV kizárólag saját, belső oktatókat foglalkoztat, mivel nagyon sokat hozzáad a program sikeréhez, ha a résztvevők olyan témákon keresztül ismerhetik meg az integritás szemléletét, melyek a hivatal mindennapi működésében is megjelennek.
Előadása zárásaképp Vas Adrienn emlékeztetett arra, hogy a NAV 2.0, vagyis az adóhivatal megújulási programja kiemelten foglalkozik a korrupció megelőzésével, és olyan hatékony folyamatok kialakításával, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a társadalom bizalmára és megbecsülésére méltó intézménnyé váljon.