Hírek

MPGE Konferencia 2017: Windisch László előadása a monetáris politikai fordulatról

2017. november 9. 12:00:36
A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájának eredményeiről tartott előadást Dr. Windisch László, az MNB alelnöke a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) éves konferenciáján. Az MNB alelnöke kiemelte: a 2013-ban elindított monetáris politikai fordulathoz mindenekelőtt fiskális fordulatra, fegyelmezett költségvetési gazdálkodásra volt szükség. Mint mondta: az MNB az elmúlt években jelentős mértékben tudta lazítani a monetáris kondíciókat és ennek eredményeként Magyarország sérülékenysége érdemben csökkent.
Előadása elején Dr. Windisch László áttekintést adott a Magyar Nemzeti Bank tevékenysége és a központi költségvetés összefüggéseiről. Mint mondta: az MNB nem az államháztartás része, függetlenül gazdálkodik, de programjai a központi költségvetés helyzetére is pozitív hatással voltak. Rámutatott: a jegybanknak nincs közvetlen eredménycélja, ugyanakkor 2013-tól az MNB folyamatosan eredményesen működik. Az MNB monetáris politikája rugalmasabbá vált 2013 óta - emelte ki Dr. Windisch László. Mint mondta: a gazdasági és pénzügyi folyamatok mind támogatták és egyben szükségessé is tették a jelentős monetáris lazítást. Hangsúlyozta: a monetáris politikai fordulat elindításához a fiskális folyamatok fordulatra, fegyelmezett költségvetési gazdálkodásra is szükség volt.

img-8842jpg_2017111093941_92.jpg

Az MNB alelnöke előadásában részletesen bemutatta azokat a programokat, amelyeket az MNB a monetáris politikai fordulat elérése érdekében indított és hajtott végre. A célok között kiemelte: a tartós monetáris lazítást, a külső sérülékenység csökkentését, valamint a kkv-szektor hitelhez juttatásának támogatását. Elmondta: az MNB konvencionális és nem konvencionális eszközökkel jelentős mértékben tudta lazítani a monetáris kondíciókat és finanszírozási programjainak eredményeként Magyarország pénzügyi sérülékenysége érdemben csökkent az elmúlt esztendőkben. Rávilágított: az MNB úgy lazította a monetáris kondíciókat, hogy közben szűkült a mérlege - ami nemzetközi szinten szinte egyedülálló világított rá.

A Növekedési Hitelprogram eredményeiről szólva elmondta több 40 ezer vállalkozás jutott így mintegy 2800 milliárd forint támogatáshoz. Emlékeztetett: 2016-tól az MNB fokozatosan áttért a piaci hitelezés ösztönzésére. Szólt arról is, hogy a lakossági devizahitelek kivezetését több jegybanki intézkedés is támogatta. Mint mondta: a háztartások devizakitettségének csökkentése is érdemben hozzájárult a külső sérülékenység csökkentéséhez.

img-8841jpg_2017111093941_19.jpg

Dr. Windisch László kiemelte, hogy az MNB programjai érdemben hatottak a költségvetés egyenlegére is, mivel az alacsony kamatkörnyezet támogatja az állami kamatkiadások csökkenését. Ez 2013 óta összesen önmagában is mintegy 1500-1600 milliárd forinttal mérsékelte a központi költségvetés kamatkiadásait. Az MNB Önfinanszírozási programjának köszönhetően a devizaadósság aránya történelmi szintre csökkent és az államadósság tulajdonosi szerkezete eltolódott a hazai befektetők irányába. Mint mondta: 2017 októberében 82% volt a belföldi és 18% a külföldi arány - amit Dr. Windisch László jelentős eredménynek nevezett.

Előadása végén Dr. Windisch László hangsúlyozta: a fiskális és monetáris politikai fordulat olyan kedvező környezetet teremtett, ami kifejezetten kedvező a magyar gazdaság számára, és ennek következtében a következő években folytatható a gazdasági bővülés, de ehhez versenyképességi fordulat is szükséges - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.