Hírek

Tudásukat bővítették a budapesti hármas szervezésű konferencia résztvevői

2018. május 22. 08:24:27

Milyen úton indult el a NAV és mit jelent a megújulás stratégiája? Mely prioritások vezérlik az állami adó és vámhatóság ellenőreit az idén, és mire kell gondolni, ha egy NAV-ostól azt halljuk, APA? Többek között ezekre a kérdésekre kaptak választ azok, akik május 10-én ellátogattak a NAV Vaskapu utcai épületében megrendezett MPGE konferenciára.

2018. május 10-én, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának Vaskapu utcai dísztermében rendezett közös konferenciát a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) Módszertani Bizottsága, Pesti Szervezete és Adóellenőrzési Szakosztálya. A rendezvény országosan megmozgatta az MPGE tagságát, az eseményre szinte valamennyi megyéből érkeztek résztvevők.

A hallgatóságot Tamásné Czinege Csilla, az MPGE Pesti Szervezetének Elnöke köszöntötte, kiemelve az egyesület és a szakosztály szerepét, jelentőségét a tagok szakmai ismereteinek bővítésében. Nagy József, a Módszertani Bizottság elnöke – többek között – arról tájékoztatta a tagságot, hogy a hagyományokhoz híven az idén is megrendezésre kerül az éves országos konferencia, melynek szervezése már folyamatban van.

kep1jpg_2018052282221_54.jpg

A szakmai program részeként elsőként Kalocsai Kornélnak, a NAV stratégiai projekt koordinációért felelős szakfőigazgatójának "€žNAV 2.0 - A megújulás útján"€ című előadását hallhatták a résztvevők. Az előadás a digitális térben bekövetkezett adatrobbanásra és annak kihívásaira hívta fel az érdeklődők figyelmét abból a megközelítésből, hogy a NAV miként használja ki a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket annak érdekében, hogy 2021-re Európa öt legeredményesebb adó- és vámhatósága közé tartozzon.

Makai Dóra Júliának, a NAV ellenőrzési főosztályvezető-helyettesének "A NAV 2018. évi ellenőrzési terve és az első tapasztalatok€" című előadása ismét megerősítette a hallgatóságot abban, hogy a NAV az ellenőrzési tevékenysége során is elsősorban segítő, támogató attitűddel fordul a kisebb hibát vétő vagy mulasztó adózók felé. Ugyanakkor szigorúan és következetesen lép fel a szándékos adókikerülőkkel szemben. Előbbire példaként említette az úgynevezett támogató eljárás jogintézményét, utóbbi szemléltetésére pedig egy konkrét, személygépjármű-forgalmazással kapcsolatos adócsalás esetét és annak feltárását mutatta be.

Csikós-Bouzoraa Katalin, a NAV ellenőrzési főosztályvezető-helyettese "Transzferárazás Magyarországon -“ APA-tól az ellenőrzésig"€ című előadásában egy speciális terület, a kapcsolt vállalkozások közötti elszámoló árakra (transzferárakra) vonatkozó szabályozás részleteibe avatta be a szakmai hallgatóságot. Az előzetes ármegállapítási eljárás (APA eljárás) folyamatának megismerése során olyan fogalmakkal ismerkedtek meg a résztvevők, mint az unilaterális illetve bilaterális APA eljárás, vagy a Country-by-Country Report.

kep2jpg_2018052282226_41.jpg

A közel száz főt vonzó rendezvényt Czinege Attila, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója zárta, megköszönve az előadóknak a színvonalas ismeretátadást. Egyben biztosította a résztvevőket, hogy az Egyesület keretei között a továbbiakban is bizton számíthatnak hasonló jellegű találkozókra és előadásokra annak érdekében, hogy az önképzés ezen formájával gyarapíthassák szakmai tudásukat.