Kiemelt hírek

Big Data & Audit - szakmai délután az Állami Számvevőszéken

2016. november 28. 18:09:30
A nagy tömegű adatok felhasználása és elemzése az ellenőrzések során nem csupán egy aktuális divat, hanem az ellenőrzések új útját határozza meg, amellyel az ellenőrzési erőforrások sokkal célzottabban, eredményesebben használhatóak fel. Ez volt az egyik legfontosabb üzenete az MPGE 2016. november 24-én megtartott szakmai délutánjának, amelyen a PwC Magyarország és a NAV előadói példákkal színesítve mutatták be a modern ellenőrzési eljárások módszertani, technikai hátterét.

A szakmai délután az MPGE Informatikai Ellenőrzési Szakosztálya és Pest Megyei Szervezete közös szervezésében került megrendezésre az Állami Számvevőszék üvegtermében, mintegy folytatásaként a közelmúltban lezajlott MPGE éves konferenciájának, ahol a Big Data és ellenőrzés kapcsolata ugyancsak több előadás központi témájaként szerepelt. Borsos Ferenc szakosztályelnök kiemelte, hogy a szakmai délután egyik fontos célja, hogy az elméleti ismereteken túl a résztvevők konkrét, saját szakmai tapasztalataikhoz is köthető példákon keresztül ismerhessék meg az audit új eljárásait.

kep1jpg_20161128181510_38.jpg

A PwC Magyarország képviseletében Fedor Péter előadását a Big Data forradalom jelentőségével kezdete. Mint az a PwC vezérigazgatói felméréséből kiderült, a cégvezetők számára a Big Data-ba való befektetés jelenti az egyik leginkább megtérülő beruházást. Az előadó bemutatta, melyek a tradicionális ellenőrzés és a modern ellenőrzési eljárások közötti főbb különbségek, s példaként említette, hogy ma már nem aláírásokat néznek az ellenőrzések során, hanem a mögöttes informatikai rendszereket, illetve jogosultságokat. Fontos, hogy az ellenőr ne csak a dokumentumokból és interjúkból ismerje meg a valóságot. Mivel a klasszikus üzleti kockázat erőteljesen az IT kockázatok irányába kezdett eltolódni, a megbízások során az üzleti típusú elemzések aránya egyre inkább csökken, míg az informatika elemzési súlya nő.

kep3jpg_20161128181616_32.jpg

Az adatvezérelt audit során a teljes tranzakciós adatbázist elkéri az ellenőrzés, mert az -€“ szemben a hagyományos mintavételezéssel -€“ teljes mértékben leírja a valóságot. Az auditok átfutási ideje lecsökken, amennyiben az ellenőrzés már olyan hatékony modellekkel rendelkezik, amelyekkel az esetleges hibák és visszaélések automatikusan kiszűrhetőek az adatsorokból. Tapasztalt auditor szükséges ahhoz, hogy jól definiálja azokat a sémákat, amelyekkel a visszaéléseket eredményesen ki lehet szűrni. Ezek elemzése után az ellenőr már célzott kérdésekkel tud menni a helyszínre. Fontos továbbá, hogy az auditor csapatban legyen olyan szakember, aki az ellenőrzött által használt informatikai rendszerrel kapcsolatban érdemi szakmai tapasztalatokkal rendelkezik, hiszen ahhoz, hogy az ellenőr képes legyen jól adatot kérni, ismernie kell az ellenőrzött informatikai rendszerét, adatbázisainak felépítését. Az IT auditor további fontos szerepe, hogy megállapítsa az adatok megbízhatóságát, hogy ki milyen hozzáférésekkel rendelkezik, milyen adatokat képes módosítani. Fedor Péter elmondta, hogy ma egy ellenőri csapat általában 2:1 arányban áll gazdasági szakemberekből, akik rendelkeznek informatikai ismeretekkel, valamint informatikai szakértőkből, akiknek emellett gazdasági kompetenciájuk is van.

kep2jpg_20161128181725_92.jpg

Az elhangzottak gyakorlati oldalát Szajkó Tamás, a PwC senior auditora mutatta be, aki beszerzési adatbázisokon, illetve főkönyvi adatokon demonstrált néhány sémát arra, hogyan lehet tipikus visszaéléseket kiszűrni és ezeket az eredményeket a vezetés felé prezentálni.

kep6jpg_20161128181751_72.jpg

Keresztesi Zoltán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal képviseletében a legújabb ellenőrzéstámogató rendszerekről, a kockázatelemzés és kiválasztás terén fennálló legújabb kihívásokról tartott beszámolót. Mint elmondta, az adóhatóságnál keletkező nagy tömegű adatok forrása egy másik informatikai rendszer vagy humán adatbevitel is lehet, amelyek jellemzően gyorsan változnak, de jól strukturáltak, az adatok jelentősége pedig a keletkezés pillanatában általában már ismert. Az előadó bemutatta a NAV specifikus, nagy tömegű adatokat kezelő rendszereit, mint az EKÁER-t, az online pénztárgéprendszert, a belföldi tételes ÁFA adatokat, valamint a foglalkoztatotti és járulék bevallási adatokat kezelő struktúrákat. Elmondta, milyen adatkört kezelnek mekkora volumenben, s gyakorlati példákon keresztül mutatta be, hogy az adóhivatal hogyan képes segíteni az adózót a bevallási hibák feltárásában, illetve -€“ a különböző adatbázisok adatainak összekapcsolásával, hálózatelemzési és adatbányászati eszközöket felhasználva -€“ hogyan tudja a sokszereplős, összetett visszaéléseket felgöngyölíteni, a komplex tranzakciók valós célját feltárni.


kep5jpg_20161128181815_9.jpg

 

Borsos Ferenc

szakosztály elnök

 

A PwC előadása a következő linkre kattintva megtekinthető: MPGE_PwC_Big_Data_az_ellenőrzésben_20161124.pdf