Kiemelt hírek

Elektronikus aláírás és alkalmazási területei

2016. május 27. 15:46:44
2016. május 24-én az MPGE Informatikai Ellenőrzési Szakosztálya és Pest Megyei Szervezete közös szervezésében került megrendezésre az Elektronikus aláírás és alkalmazási területei című konferencia. A szakmai rendezvénynek az Állami Számvevőszék adott otthont.

A konferencia megnyitójában Borsos Ferenc szakosztály-elnök kiemelte, hogy ma az ellenőröknek - még a legkisebb önkormányzatok ellenőrzése során is - felkészültnek kell lenniük arra, hogy elektronikusan hitelesített bizonylatokat vegyenek át, ismerniük kell az elektronikus aláírás jellemzőit, ellenőrzésük módszereit. A szakmai rendezvény ezen szempontok elméleti és gyakorlati ismertetését, megtárgyalását tűzte ki célul.

Az elektronikus aláírás elméleti alapjairól Gaidosch Tamás a Magyar Nemzeti Bank Informatikai Felügyeleti Főosztályának vezetője tartott előadást. Történeti kitekintéssel, szemléletes példákon és esetleírásokon keresztül mutatta be a titkosítási eljárások működési elveit – amely módszerek egyben az elektronikus aláírás alapjait is adják. Az előadó ismertette az aszimmetrikus titkosítás sajátosságait, a privát és publikus kulcsok alkalmazását az aláírás létrehozásakor vagy az üzenetek titkosítására. A résztvevők megismerhették továbbá az elektronikus aláírás különböző alaptípusait, és a tanúsító szervezetek szerepét a hitelesség ellenőrzése során.

Gaál Barna, a Belügyminisztérium E-közigazgatási Főosztály képviseletében bemutatta az elektronikus aláírások és bizalmi szolgáltatások jogszabályi hátterét, a 910/2014/EU rendelet (eIDAS) szabályozási tárgykörét, céljait, a végrehajtás fontosabb lépéseit. A hallgatóság megismerhette az elektronikus aláírások e-ügyintézési célú felhasználását, az elektronikus aláírások elterjedéséhez szükséges kormányzati intézkedéseket és a kapcsolódó célkitűzéseket.

Az elektronikus aláírás gyakorlati alkalmazásairól Kővári Ferenc, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. szenior PKI szakértője tartott bemutatót. A prezentáció bemutatta a NISZ Zrt-t mint kormányzati hitelesítés szolgáltatót és a GOVCA termékportfoliót, ismertette a különböző aláírás típusokat mind a tanúsítvány alanya, mind pedig a különböző joghatás és egyéb gyakorlati szempontok szerint. Részletesen ismertette, hogy az elektronikus aláírás ellenőrzése során milyen műszaki, jogi, és egyéb tartalmi szempontokat kell figyelembe venni ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a megfelelő dokumentumon a megfelelő e-aláírás szerepel. Élő prezentáció keretében szemléletes gyakorlati példákat mutatott be a különböző irodai szoftverekkel létrehozott e-aláírásra, időbélyegzéssel együtt.

A szakmai rendezvény a résztvevők kérdéseivel és a szakértői válaszokkal zárult.

 

 

Az előadások elérhetőek az alábbi linkeken, amely dokumentumokat az előadók -€“ stílszerűen -€“ elektronikus aláírással is elláttak:

 

- Az elektronikus aláírás alapjai - Gaidosch Tamás, MNB
- Az elektronikus aláírás jogszabályi háttere -“ Gaál Barna, BM
- Elektronikus aláírás a gyakorlatban -€“ Kővári Ferenc, NISZ Zrt.