Kiemelt hírek

Fókuszban a pénzügyi tudatosság és a szociális biztonság

2018. június 5. 08:39:50

Az MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztálya 2018. május 16-án Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán rendezte meg "Pénzügyi tudatosság és szociális biztonság"című konferenciáját.

nyitokep-elso-kepjpg_2018060583307_58.jpg

A konferencián kiemelt szerepet kapott a pénzügyi tudatosság, az adótudatosság, a szociális biztonság, valamint mindezek összefüggései. Prof. Dr. Borbély Attila rector emeritus, a konferencia levezető elnöke köszöntőjét követően a nagyszabású rendezvényt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg. "€žÉrték a mérték! - az ÁSZ szerepe a (köz)pénzügyi kultúra fejlesztésében"€ című előadásában Domokos László kiemelte, hogy a fejlett pénzügyi kultúra javítja az egyének életminőségét, valamint növeli a létbiztonságot. „Ahhoz hogy az emberek pénzügyi biztonságban érezzék magukat, fejleszteni kell a pénzügyi ismereteiket. Az nem elég, hogy képesek a pénzt elkölteni, tudniuk kell számolni, tervezni, felismerni a lehetőségeket és kezelni a kockázatokat.”– hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.


domokos-l-es-borbely-ajpg_2018060583413_14.jpg

Domokos László és Prof. Dr. Borbély Attila


Prof. Dr. Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke előadásában a pénzügyi tudatosság, a nyugdíj és szociális biztonság összefüggéseire mutatott rá. A hallgatóság történelmi és nemzetközi kitekintést is kapott a nyugdíjrendszerek kérdéskörében. A konferencia résztvevői elméleti és gyakorlati megközelítésben is megismerhették a váromány-fedezeti és a felosztó-kirovó elvű nyugdíjrendszer jellemzőit.

borbaly-a-meszaros-j-domokos-ljpg_2018060583552_21.jpg

Prof. Dr. Borbély Attila, Prof. Dr. Mészáros József és Domokos László


Dr. Bőcz Sándor, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kabinetfőnöke â€"Kormányzati ellenőrzés és pénzügyi kultúra"€ című előadása számos ponton kapcsolódott napjaink történéseihez. Előadásában gyakorlati példákkal illusztrálta a KEHI ellenőrzések során szerzett tapasztalatokat.


Dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit helyettes államtitkár (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) - aki évek óta színvonalas előadásokkal örvendezteti meg a társadalombiztosítási konferencia résztvevőit - ezúttal a jólét és adótudatosság témakörében tartott előadást. Előadásában kitért az adórendszer átalakítására, a NAV működésében megvalósult szemléletváltásra, az adótudatosság kialakítására és fejlesztésére, valamint az elért eredményekre. Hangsúlyozta, hogy különösen fontos a hazai gazdaság versenyképességének növelése, a családok terheinek csökkentése és a kisvállalkozások tevékenységének támogatása, valamint az adminisztrációs terhek csökkentése, a gazdaság kifehérítése, továbbá a hatékony adó- és vámigazgatás.

szeleczki-zs-borbely-a-nagy-k-david-f-sapi-ajpg_2018060583644_76.jpg

Dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit, Prof. Dr. Borbély Attila, Nagy Koppány, Dávid Ferenc, Sápi Ákos


A Magyar Nemzet Bank képviseletében Nagy Koppány igazgató helyezte fókuszba az egészség- és nyugdíjkiegészítő rendszereket. A pénzügyi tudatosság fejlesztésének szükségességét hangsúlyozva rámutatott arra is, hogy elérendő cél a széleskörű öngondoskodás. Kifejtette, hogy a nyugdíjazáshoz közeledve jelentősen emelkednek az e célt szolgáló befizetések. Felhívta a figyelmet arra is, hogy már egészen kis összegű, folyamatos, rendszeres megtakarítással érdemi nyugdíj-kiegészítés érhető el. Például, aki ma az átlagos bér 3 százalékát 25 éves korától félreteszi, az nyugdíjas korban mintegy 20-25 százalékos nyugdíj kiegészítést is realizálhat.


Sápi Ákos elnök (Econventio Egyesület) előadásában bemutatta az Econventio Index 6 fő témakörét, az Econventio Teszt eredményeit, és kitért az egyesület szerepére a pénzügyi tudatosság fejlesztésében. Elmondta, hogy az új Econventio PILOT célja a felnőttek pénzügyi ismereteinek tudományos igényű mérése, és fejlesztési program kidolgozása.

szeleczki-zs-david-f-sapi-ajpg_2018060583716_21.jpg

Dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit, Dávid Ferenc, Sápi Ákos


Dávid Ferenc, az MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály elnöke "Tudatosan a jövő biztonságáért" című záró előadásában hangsúlyozta, hogy A JÖVŐ BIZTONSÁGA program célja többek között a társadalombiztosítási alapismeretek átadása, a járulékfizetés szerepének tisztázása, tájékoztatás a betegség, baleset vagy időskor elérése esetén járó ellátásokról, felhívás a "€žfeketemunka"€ hátrányos következményeire, továbbá az állam és az egyén szerepének ismertetése az öngondoskodás területén. Mindezek érdekében készítette el a Békés Megyei Kormányhivatal, a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete, és a Békéscsabai Médiacentrum Kft. "€žA jövő biztonsága -€“ társadalombiztosítás és öngondoskodás" című 2 részes filmet, melyek, valamint a TB Kisokos füzetek elérhetők itt:

https://www.youtube.com/watch?v=1sFHSDGgEmw

https://www.youtube.com/watch?v=hgOJCWa3VjI

https://www.youtube.com/watch?v=UQW3aXoI-X0

https://behir.hu/a-jovo-biztonsaga-program

 

A lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő hétéves nemzeti stratégia célkitűzéseit szem előtt tartva az MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztálya a társadalmi felelősségvállalás jegyében aktív szerepet vállal a társadalombiztosítással, szociális biztonsággal, öngondoskodással kapcsolatos információk átadásával.

bocz-s-david-fjpg_2018060583829_9.jpg

Dr. Bőcz Sándor, Dávid Ferenc


A konferencia résztvevői egy részletet is megtekinthettek a filmből, melyben közismert személyiségek, híres Békés megyei kötődésű sportolók - köztük a Magna Cum Laude zenekar, Skaliczki László, Triffa Ágnes -€“ is szerepet vállaltak. A filmhez, illetve a program anyagához oktatási segédlet készül annak érdekében, hogy az információk a diákok számára a lehető legkönnyebben feldolgozhatóak legyenek. Az MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztálya immár 7 éve tudatosan tenni kíván a jövő biztonságáért. A program kiegészült a 7.TB TOTÓ-val, és 2018 őszén tovább folytatódik, például a tervek szerint a társadalombiztosítással és öngondoskodással kapcsolatos animációs kisfilmek is készülnek.

resztvevokjpg_2018060583907_5.jpg

Az MPGE TB konferencia résztvevői


Dávid Ferenc zárszavában köszönetét fejezte ki a konferencia résztvevőinek, és mindazoknak, akik együttműködnek a pénzügyi tudatosság, az adótudatosság, a szociális biztonság, a pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében, kiemelve a Békés Megyei Kormányhivatal, valamint a Békéscsabai Médiacentrum Kft. támogatását.


A konferenciáról készült fotók megtekinthetők a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola honlapján:

http://wsuf.hu/a-foiskolarol/galeria/event/114716261526195008604@6556914336279119105


Dávid Ferenc elnök
MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály