Kiemelt hírek

Tudatosan a jövő biztonságáért - fókuszban a társadalombiztosítás és öngondoskodás

2019. február 25. 15:51:02

A Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztálya, a Békés Megyei Kormányhivatal, valamint a Békéscsabai Médiacentrum együttműködésével megvalósuló "Tudatosan a jövő biztonságáért" elnevezésű program nyitórendezvényére került sor a napokban a kormányhivatalban.

A "Pénz7" időszakában, február 25 - március 1-je között rendhagyó, interaktív órák keretében a megye 17 középfokú oktatási intézményébe juttatják el a fiatalok pénzügyi tudatosságát erősítő, a társadalombiztosítás és az öngondoskodás fontosságát hangsúlyozó információkat a program megvalósítói.


A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója megnyitó beszédében kifejtette: a pénzügyi tudatosságra való nevelést nem lehet eléggé korán elkezdeni. Idén számos olyan programot indítanak a megyében, aminek a középpontjában a gyermekek, a fiatalok állnak. Ennek az egyik fókuszpontja a mai rendezvény is - tette hozzá.

Dr. Rákóczi Attila

Az elmúlt tíz évben nagyjából tíz százalékkal csökkent Békés megye lakossága. Ezt a folyamatot meg kell állítani és vissza kell fordítani a foglalkoztatási és népességmegtartó képesség növelésével - mondta el dr. Rákóczi Attila főigazgató.

Dávid Ferenc

Dávid Ferenc, a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztályának elnöke szólt a "Tudatosan a jövő biztonságáért" című rendhagyó interaktív órák tartalmáról. Előadásában kiemelte a program alappilléreinek, a társadalombiztosítás, és az öngondoskodás jelentőségét. Elmondta, hogy a foglalkoztatással kapcsolatosan a feketemunka veszélyeire is felhívják a diákok figyelmét, de szót ejtenek a szociális biztonságról, valamint a külföldi munkavállalás szabályairól is.

 

Hozzátette: a program megvalósításában kiemelkedő szerepe van Békés megye középfokú oktatási intézményeinek, a tankerületi központok, a szakképzési centrumok vezetőinek. Az elmúlt évben a megye szinte valamennyi középiskolája csatlakozott "A JÖVŐ BIZTONSÁGA" programhoz.

Opauszki Zoltán


Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetője egyebek mellett szólt a TB-TOTÓ nyereményjátékról. Kiemelte, hogy a verseny idei fordulója éppen ma indult el, s szintén méltatta a tankerületek, illetve a szakképzési centrumok segítségét. A szervezők munkáját több oktató videó is segíti - emelte ki az ügyvezető. Elmondta: a Médiacentrum jelentős szerepvállalásával készült filmek segítséget adhatnak a fiataloknak az ismeretek megszerzéséhez. - Az elmúlt időszakban elértük azt, hogy nemcsak a mi csatornánkon volt látható az elkészült filmek csomagja, hanem már hét városban működő helyi televízió tűzte műsorára a filmeket.


Dr. Windisch László


Dr. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, egyben az MPGE elnökhelyettese "Az öngondoskodás jelentősége - az MNB szerepe" című előadásában nyomatékosította: az ország pénzügyi stabilitása szempontjából elengedhetetlenül fontos a családok pénzügyi egyensúlya. A Magyar Nemzeti Bank éppen ezért a rendelkezésére álló eszközökkel mindent megtesz a pénzügyi kultúra fejlesztéséért, a pénzügyi tudatosság növeléséért, így az öngondoskodás népszerűsítése érdekében is. Az alelnök a jegybank felügyeleti szemléletmódjának erősödéséről és a lakossági tájékoztatás fontosságáról is beszélt előadásában. Elmondta, hogy az intézmény tankönyveket, munkafüzeteket és oktatási segédanyagokat dolgozott ki a fiataloknak.


 

 

Ma már kétszázhúszezer diák tanul ezekből a tankönyvekből pénzügyi ismereteket az iskolákban. Nagyon fontos, hogy a fiatalok megismerkedjenek a pénz világával, és hogy buzdítsuk a fiatalokat az öngondoskodásra. Minél korábban kezd valaki félretenni, minél korábban kezd öngondoskodni, annál komolyabb segítséget kap saját magától majd idős korában - fejtette ki dr. Windisch László.

 

A fiatalok egyre fogékonyabbak a pénzügyi ismeretekre, ehhez pedig a Magyar Nemzeti Bank minél több segítséget szeretne adni a jövőben is - tette hozzá.


A kimagasló érdeklődés mellett megtartott rendezvényen résztvevő egyesületi tagok, kormányhivatali munkatársak, a középfokú oktatási intézmények képviselői hasznos információkkal gazdagodtak, a középiskolások pedig február utolsó hetében ismerkednek meg a programmal.