Hírek

Az Államháztartási Ellenőrzési Szakosztály és a Pest Megyei Szervezet 2019. december 4-én konferenciát tartott Gazdasági kihívások címmel.

2019. december 18. 19:20:00
A Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Államháztartási Ellenőrzési Szakosztálya és a Pest Megyei Szervezete 2019. december 4-én konferenciát tartott Gazdasági kihívások - múlt és jövő címmel Versenyképességi tükör - a versenyképesség mérése és fejlesztés, és a Kihívások és válaszok - a magyar államháztartás gazdálkodása 2018-ban témakörökben.
A konferenciát Holman Magdolna az Államháztartási Ellenőrzési Szakosztály elnöke, az ÁSZ főtitkára nyitotta meg.

elso-holmanjpg_20191218163302_56.jpg

 

A konferencia első részében az MPGE elnöke, Domokos László értékelte az egyesület elmúlt években elért eredményeit, és kitért arra, hogy az egyesület tagszervezetei, az elnökség, a szakosztályok az áttekintett időszakban fokozatosan javuló, szervezett munkát végeztek.

 

masodik-domokosjpg_20191218163302_51.jpg

 

Külön megköszönte az egyesületekben szervező és más aktív munkát végző tagoknak, akiknek az eredményes tevékenysége hozzájárult, hogy az egyesület létszáma jelentős mértékben növekedett. A taglétszám növekedése mellett a tagszervezetek által szervezett rendezvények, konferenciák látogatottsága növekedett, színvonala tovább javult. Az értékelés végén, az Ellenőrzési Díj átadására került sor.

 

Az első előadó a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, Baksay Gergely volt, aki Versenyképességi tükör - a versenyképesség mérése és fejlesztés címmel tartott előadást.

 

harmadik-baksayjpg_20191218163302_81.jpg

Az előadás összefüggéseiben, ábrákkal, képekkel illusztrálva mutatta be, hogy


o A magyar gazdaság 2013-ban felzárkózási pályára állt. Az elmúlt 6 és fél évben gazdasági növekedésünk 2 százalékponttal haladta meg az eurózóna átlagát.
o De a sikeres felzárkózáshoz a fejlett országokhoz képest 2 százalékpontos növekedési többlet tartós fenntartása szükséges, ami a továbbiakban versenyképességi fordulatot igényel!
o A közepes fejlettségű országok csapdájából való kitöréshez objektív és széleskörű helyzetelemzésre, a nemzetközi tapasztalatok levonására, a magyar adottságokat figyelembe vevő javaslatok megfogalmazására és azok megvalósulásának nyomon követésére van szükség.

Az előadó hangsúlyozta, hogy a Versenyképességi tükör célja a Versenyképességi programban bemutatott javaslatok (330 javaslat) megvalósulásának pontos és számszerű nyomon követése, ami támogatja a végrehajtás folyamatát, és egyben a sikeres felzárkózást.

elso-abrapng_20191218163302_82.png

Az előadás bemutatta, hogy az eltérő prioritású feladatok végrehajtása hogyan halad előre.

masodik-abrapng_20191218163302_44.png

A második előadást 'Kihívások és válaszok - a magyar államháztartás gazdálkodása 2018-ban' címmel az Állami Számvevőszék ellenőrzésvezetője Dr. Simon József tartotta.

negyedik-simonjpg_20191218163302_18.jpg

Az előadás részletesen bemutatta a költségvetés makrogazdasági háttérét, a gazdasági folyamatokat, az alapvető költségvetési folyamatokat. Az előadás harmadik blokkja összegezte az első két témakörben elmondottak főbb folyamatait, kiemelve hogy, az adósságmutatók folyamatosan javultak, a külső kitettség csökken, az állampapír-piac jelentős likviditással rendelkezik, a lakossági befektetők részaránya emelkedik, a költségvetési hiány teljesítette a követelményeket, a makrogazdasági körülmények támogatóak, az alapvető makrogazdasági mutatók kedvezően alakultak.