Hírek

Az MPGE Pesti Szervezetének és Adóellenőrzési Szakosztályának közös Szakmai Napja

2017. november 21. 12:47:51

Ez év november 2-án, Budapesten, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-budapesti Adó és Vámigazgatóságán került megrendezésre az MPGE Pesti Szervezete és az Adóellenőrzési Szakosztály közös Szakmai Napja. A „Kockázatkezelés, kiválasztás, új típusú ellenőrzések a NAV megújuló ellenőrzési Tevékenységének Fókuszában” címmel meghirdetett szakmai eseményre az ország valamennyi megyéjéből érkeztek érdeklődők, a rendezvényt Tamásné Czinege Csilla adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár (NAV), az MPGE Pesti Szervezetének vezetője és Czinege Attila, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója, az MPGE Adóellenőrzési Szakosztályának vezetője nyitotta meg.

Az egész napos rendezvényen öt témakörrel ismerkedhettek meg részletesebben a jelenlévők, a NAV vezetőinek színvonalas előadásában.

Mező Péter főosztályvezető (NAV Központi Irányítás Kockázatkezelési és Kiválasztási Főosztály) „Az adózói életút kockázatkezelési szemmel” című prezentációban a NAV kockázatkezelési folyamatába, az alkalmazott elemzési módszerekbe, valamint a feltárt kockázatok szegmentálásába engedett bepillantást.

Horváth Gábor főosztályvezető-helyettes (NAV Központi Irányítás Ellenőrzési Főosztály) „A NAV megújult ellenőrzési tevékenysége a gyakorlatban” címmel tartott előadásában egyrészt bemutatta azt a koncepcióváltást, amely jól kirajzolódik a NAV ellenőrzési tevékenysége során is alkalmazott differenciált fellépésben, másrészt számszaki adatokkal alátámasztva ismertette annak eredményességét.

Horváthné dr. Ruprecht Szilvia ellenőrzési igazgatóhelyettes (NAV Dél-bzdapesti Adó- és Vámigazgatósága) „Széleskörű szakmai együttműködés a Nagybani Piac megtisztítására” címmel tartott előadást, melyben – az adótitok megtartásával – egy konkrét ellenőrzési folyamatot szemléltetett az ellenőrzési akció előkészítésétől annak lebonyolításán át az eredmények és tapasztalatok összegzéséig.

Orosz Tamás ellenőrzési igazgatóhelyettes (NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága) az „Adótraffipax”-ról, annak lényegéről, bevezetésének indokairól és konkrét ellenőrzési tapasztalatokon alapuló eredményezőségéről tájékoztatta a publikumot.

Végezetül dr. Bóta Csaba ellenőrzési igazgatóhelyettes (NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága) a „Kiemelt adózók ellenőrzési irányai, tapasztalatai” című prezentációjából – többek között – arról kapott tájékoztatást a hallgatóság, hogy az igazgatóság illetékességébe tartozó adózók adják az országos adóbevételek 38%-át. Ezért ellenőrzésük kiemelt fontosságú még úgy is, hogy több mint 80%-uk a megbízható adózók körébe tartozik. Adóteljesítményüknél fogva ezen körben esetlegesen előforduló legapróbb tévedésnek is jelentős hatása lehet a költségvetésre nézve.

A nagysikerű Szakmai Nap tapasztalatait Czinege Attila összegezte. Kifejtette, hogy az az út, amit a megújult szemléletű Nemzeti Adó- és Vámhivatal jár, jó út. Ez látható az eredményekből, érzékelhető az adózói pozitív visszajelzésekből. A további időszak kihívásainak is meg kell felelnie a NAV-nak, azon belül az ellenőrzési szakterületnek is, amelyhez elengedhetetlen az ellenőrök korrekt és hatékony eljárása.

 


1jpg_20171121124619_88.jpg


2jpg_20171121124701_92.jpg