Hírek

Cél a pénzügyi tudatosság fejlesztése

2019. november 14. 10:53:08
Együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszék és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében, a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) debreceni konferenciáján.
Az egyesület Hajdú-Bihar megyei szervezete 2019. november 12-én rendezett szakmai konferenciát Debrecenben, a „Közpénzekkel és közvagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzése" címmel, melynek keretében Domokos László, az Állami Számvevőszék és az MPGE elnöke együttműködési megállapodást írt alá Rácz Róberttel, Hajdú-Bihar Megye kormánymegbízottjával.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt években társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését, és jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi, közpénzügyi, közteherviselési ismeretei bővüljenek, valamint ezzel párhuzamosan a (köz)pénzügyekkel kapcsolatos attitűdök és magatartásformák fejlődése is megvalósuljon. Az Országgyűlés 2014-ben határozatban ismerte el, illetve támogatta az ÁSZ ez irányú tevékenységét, törekvéseit.


Az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság Projektjének legújabb területe az együttműködési háló kialakítása a megyei kormányhivatalokkal. Ennek keretében az ÁSZ tájékoztató anyagai, az online és közösségi médiaplatformokon elérhető animációs kisfilmjei a kormányhivatalok ügyféltereiben is elérhetőek lesznek, Miskolc után már Debrecenben is. Mindez hozzájárul a kormányhivatalokban ügyeiket intéző lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítéséhez, a magyar családok pénzügyi biztonságának erősítéséhez.


A debreceni konferencián tartott előadásában Domokos László, az ÁSZ és az MPGE elnöke rámutatott: „Szem előtt kell tartanunk, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi kutatások bebizonyították a pénzügyi tudatosság fejlesztésének szükségességét. Nem elégséges csupán az iskolások szemléletformálására hagyatkozni, szükség van a felnőtt korosztály pénzügyekhez kapcsolódó, gazdálkodási tudásának és tudatosságának fejlesztésére is. Az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság Projektje, illetve a megyei kormányhivatalokkal megszülető együttműködési megállapodások ehhez járulnak hozzá" - hangsúlyozta Domokos László Debrecenben.

 

 

 

Ebből az alkalomból az MPGE Hírportálon is elindul a Közpénzek közérthetően címet viselő sorozat. Az animációs kisfilmek a hétköznapi pénzügyekkel kapcsolatos alapfogalmakat dolgozzák fel, illetve bemutatják a különböző megtakarítási formákat, pénzkezelési technikákat, amelyek így járulnak hozzá a felnőtt lakosság pénzügyekkel kapcsolatos ismereteinek a fejlesztéséhez.