Hírek

Fókuszban a társadalombiztosítás – 2019

2019. május 29. 13:35:57

Az MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztálya 2019. május 16-án Budapesten a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán tartotta meg 7. konferenciáját.

A Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály immár több mint 7 éve küldetésének tekinti a társadalombiztosítással, szociális biztonsággal, öngondoskodással kapcsolatos információk átadását, előadások, konferenciák szervezését. Ennek jegyében rendezték meg a hagyományos, nagy népszerűségnek örvendő TB konferenciát, melyen már részt vettek a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületéhez újonnan csatlakozott Magyar Államkincstár munkatársai is.
A levezető elnök, Prof. Dr. Borbély Attila rector emeritus köszöntőjét követően Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke "€žA magyar gazdaság állapota - új kihívásokra adható válasz”  című nyitó előadásában átfogó képet adott az ÁSZ szerepéről, támogató elemzéseiről. Kifejtette, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálta a bérek változásának és a járulékfizetők száma alakulásának költségvetésre gyakorolt hatásait is, valamint azok következményeit a költségvetés egyensúlyának fenntarthatóságára. Kiemelte, hogy az utóbbi években jóval kevesebb munkavállaló hajlandó bejelentés nélkül dolgozni. A gazdaság széles része legalizálódik, és egyértelműen megvalósul a „fenntartható kifehéredés Magyarországon". Előadása zárásaként Domokos László elnök felhívta a figyelmet a pénzügyi tudatosság további fejlesztésének szükségességére.

 

Domokos László


A Magyar Államkincstár elnöke, Prof. Dr. Mészáros József immár 7. alkalommal tartott előadást a TB konferencián, és az MPGE új, megválasztott elnökhelyetteseként is üdvözölhette a hallgatóságot. "€žEllenőrzési mechanizmusok a Magyar Államkincstárban"€ címmel tartott előadása bevezetéseként hangsúlyozta, hogy a Kincstár örömmel vesz részt a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületének munkájában. Előadásában tájékoztatást adott a Magyar Államkincstár ellenőrzési szerepéről, kiemelve a családtámogatási és társadalombiztosítási, valamint az ún. MVH-s támogatási területet, a kormányhivatalok, járási hivatalok szakmai ellenőrzését.  Ugyanakkor az elnök kifejtette: "€žminket is ellenőriznek"€, így például az Állami Számvevőszék, vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, majd hozzátette: "€žnem elég jónak lenni, annak is kell látszani".

 

Prof. Dr. Borbély Attila, Prof. Dr. Mészáros József és Domokos László


Eperjesi Anita főosztályvezető "€žAz egészség egyes területeit érintő kormányzati ellenőrzések"€ című előadásában nem csak mindennapi élethelyzeteket mutatott be a konferencia részvevői számára, hanem a társadalombiztosítást is több ponton érintő kérdésekre is rávilágított.

Czinege Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési szakfőigazgatója lendületes és a humort cseppet sem nélkülöző előadással nyűgözte le a hallgatóságot. Az előadás címe, a "Digitalizált eljárások a fekete-foglalkoztatás visszaszorításának szolgálatában"€ már önmagában is arra engedett következtetni, hogy a NAV rendkívül fontos szerepet lát el mind az állam, mind pedig a biztosítottak, munkavállalók, a társadalombiztosítás szempontjából. Megtudhattuk, hogy a NAV "€žmindent lát€", az elmúlt években megvalósított fejlesztések rendkívül hasznosnak bizonyultak. A foglalkoztatási - és ezzel együtt a bejelentett biztosítási jogviszony -€“ adatok emelkedő tendenciát mutatnak.


Czinege Attila, Prof. Dr. Borbély Attila, Bense Richárd, Dávid Ferenc, Sápi Ákos

 

Bense Richárd, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője, aki egyben társadalombiztosítási szakember is, "€žEgészség és nyugdíjkiegészítő megtakarítások"€ címmel engedett bepillantást az önkéntes pénztárak, bankok, biztosítók világába, különös figyelmet fordítva az öngondoskodásra. Ismertette a megatrendeket, bemutatta a hosszútávú tartalékok alakulását, majd helyzetképet és jövőképet vázolt fel, melynek során betekintést engedett a Magyar Nemzet Bank 330 pontos versenyképességi programjába is.
Dávid Ferenc, az MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály elnöke "€žEgyéni felelősség: társadalombiztosítás és öngondoskodás" című záró előadásában visszatekintett a Szakosztály múltjára, felidézte céljait, küldetését. "€žAmi az ember agyában megfogan, azt az ember véghez is tudja vinni"-€“ idézte Napoleon Hillt.

Dávid Ferenc


Hozzátette, rengeteg munkával, de valóban minden elérhető, hiszen A JÖVŐ BIZTONSÁGA programot, a program keretében készült "€žA jövő biztonsága -€“ társadalombiztosítás és öngondoskodás"€ című filmeket is "€žcsak"€ meg kellett álmodni, és megvalósítani. Ismertette a 2019 tavaszán végrehajtott, "€žTudatosan a jövő biztonságáért"€ program eredményeit. Ennek során egy hét alatt a Békés Megyei Kormányhivatallal és a Békéscsabai Médiacentrummal együttműködésben 17 Békés megyei középiskolában, mintegy 1 500 diák számára tartottak rendhagyó, interaktív órákat, fókuszálva a társadalombiztosítás és öngondoskodás témakörére, valamint a pénzügyi tudatosság és szociális biztonság összefüggéseire.


Zárszóként Brian Tracy gondolatait osztotta meg az ország szinte minden pontjáról érkezett MPGE tagokkal:
"€žCsak akkor teljesedünk ki és élünk igazán, ha valami olyasmit csinálunk, amelyről tudjuk, hogy jobbá fogja tenni mások életét."Dávid Ferenc elnök
MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály