Hírek

Heves megyei évzáró rendezvény - a pénzügyi tudatosság jegyében

2019. december 7. 09:42:37
A 2019. december 6-án megtartott rendezvény központi témája a pénzügyi tudatosság fejlesztésének szükségessége, a lakosság pénz-, közpénzügyi, közteherviselési ismereteinek bővítése volt, mellyel kapcsolatos gondolatokat Domokos László az ÁSZ és a MPGE elnöke, valamint Dr. Csáfor Hajnalka intézetigazgató, egyetemi docens, az Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának dékánja tolmácsolt a jelenlévők részére.
Domokos László, az Állami Számvevőszék és az MPGE elnöke felhívta a figyelmet az ÁSZ által készített általános forgalmi adóval kapcsolatos elemzés aznap történt publikálására, mely szerint a stabil áfabevétel a fenntartható kifehérítés kulcsa.  ÁSZ elnöke rámutatott, hogy az áfa a társadalom minden gazdasági szereplőjét érinti, legyen szó intézményről, vállalkozásról, vagy a végső fogyasztóról, így az áfa a legigazságosabb adónemnek tekinthető.Utalt arra, hogy az eddig megtett adókulcs-csökkentő intézkedések hatásának felmérése, illetve ezen eredmények alapján az intézkedések átgondolt folytatása szükséges a gazdaság fenntartható kifehérítése érdekében. Az ÁSZ elemzése itt érhető el: https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/elemzes-a-stabil-afabevetel-a-fenntarthato-kifeherites-kulcsa
Domokos László szólt a digitalizáció hatékonyságnövelő szerepéről, de felhívta a figyelmet annak kockázataira is, melyről sok esetben megfeledkeznek a felhasználók, a magánszemélyek de akár az intézmények is.
Dr. Csáfor Hajnalka bemutatta az Eszterházy Károly Egyetem tevékenységét, működését, szervezeti felépítését és képzési lehetőségeit, valamint utalt az egyetemnek a pénzügyi kultúra formálásában betöltött szerepére.
Sáriné Bíró Anita elnök
MPGE Heves Megyei Szervezete