Hírek

Kandrács Csaba: innováció a pénzügyi felügyelés területén

2019. november 8. 10:25:15
A Fintech, vagyis a digitális pénzügyi szolgáltatások robbanásszerű fejlődése alapvetően befolyásolja a pénzügyi szolgáltatások piacát, így a felügyeleti szerveket is új kihívások elé állítja - emelte ki Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesületének (MPGE) éves konferenciáján. Mint mondta: Magyarország - illetve a Magyar Nemzeti Bank - élen jár abban, hogy megfelelő válaszokat adjon a Fintech világ kihívásaira.

"Az innováció alkalmazásának három pillére a pénzügyi felügyelés területén" címmel tartott előadást Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az MPGE éves konferenciájának második napján. Mint mondta: alapvető dilemma, hogy miként alkalmazzuk az innovatív digitális technológiákat a pénzügyi felügyelés területén. Rámutatott: szabályozói oldalról olyan keretrendszer kialakítása a cél, amely a kockázatok minimalizálása mellett megfelelő mértékben támogatja az innovációk terjedését.

Az MNB alelnöke rávilágított: a túlzott szabályozói szigor gátolhatja az innovatív technológiák fejlődését és terjedését. A túlságosan laza szabályozás ugyanakkor fokozza a kockázatokat. Kandrács Csaba felhívta a figyelmet, hogy a technológiai fejlődésből következően egyfajta "innovációs kényszer" van, amit alapvetően a megváltozó fogyasztói szokások, illetve a költségcsökkentés igénye indukálnak. Mint mondta: a fogyasztók gyors, olcsó és egyszerű megoldásokat szeretnének, ugyanakkor kérdés, hogy ezek a pénzügyi szolgáltatások mennyire biztonságosak.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke

Kandrács Csaba felhívta a figyelmet, hogy a felügyeleti gyakorlat nemzetközi szinten nem konzisztens és egyre több országban alkalmaznak célzott megoldásokat. Mint mondta: Magyarország élen jár abban, hogy a szabályozói szinten megfelelő válaszokat adjon a Fintech világ kihívásaira. Kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank Fintech stratégiáját, ami - ahogy fogalmazott - "mérföldkőnek" tekinthető.

Mint mondta: a stratégia célja, hogy egyszerre legyenek elérhetők versenyképes pénzügyi szolgáltatások, hatékony és stabil legyen a pénzügyi rendszer és élénk legyen a Fintech ökoszisztéma. Előadásában kiemelte: a Fintech alkalmazások biztonságos használatához alapvető az általános pénzügyi kultúra erősítése és a digitális kompetenciák oktatásának a támogatása.

Kandrács Csaba előadásában részletesen bemutatta a Fintech technológiákhoz kapcsolódó ellenőrzési módszereket. Az MNB alelnöke kiemelte: az innováció az adatgyűjtés és az adatkezelése területén is ugrásszerű, így a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődése és terjedése a pénzügyi felügyeleti ellenőrzéseket is új kihívások elé állítja.