Hírek

Koordináció az államháztartás védelmi vonalai között

2019. november 7. 16:55:01
A "jól irányított állam" kialakításának alapvető feltétele, hogy a közpénzek és a nemzeti vagyon felhasználásának ellenőrzésére hivatott úgynevezett államháztartási védelmi vonalak megfelelő koordinációja megvalósuljon - összegezte előadását dr. Pálmai Gergely, az Állami Számvevőszék osztályvezetője.

Előadása elején Pálmai Gergely az ÁSZ jogállásából adódóan mutatta be, hogy miért van szükség az államháztartás védelmi vonalai közötti koordinációra. Többek között szót ejtett a közelmúltban megszületett alkotmánybírósági döntésről, mely megerősítette az ÁSZ hivatali típusú jogállását. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az Országgyűlésnek alárendelt, hatósági jogkörrel nem rendelkező, hivatali típusú Számvevőszék a történeti alkotmány vívmányának minősül.

dr. Pálmai Gergely, az Állami Számvevőszék osztályvezetője

Az ÁSZ osztályvezetője ezt követően azokat a hatósági eljárásokat mutatta be, melyeket az ÁSZ az ellenőrzési megállapításai során kezdeményezni köteles, illetve kezdeményezhet. Külön kitért a nyomozó hatóságok, a Közbeszerzési Hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Államkincstár, illetve a fővárosi- és megyei kormányhivatalok értesítésének körülményeire és egyes specialitásaira.

Előadása végén Pálmai Gergely külön kiemelte az Állami Számvevőszékkel Való Kormányzati Kapcsolattartásért Felelős Tárcaközi Bizottság létrehozásának jelentőségét, hiszen a bizottság az első, a második és a harmadik védelmi vonal közötti koordinációjában fontos szerepet tölt be.