Hírek

Mit teszünk a jövő biztonságáért?

2017. október 20. 13:49:46

A társadalombiztosítási és ellenőrzési szervek alapfeladataik ellátása mellett új utakon igyekeznek eljuttatni az alapvető társadalombiztosítási és pénzügyi ismereteket a polgárokhoz.

Az MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztálya 2017 évben szakított a hagyományokkal, és új, innovatív módszerekkel kívánja teljesíteni alapvető célkitűzéseit. A társadalombiztosítás szerepének, a szociális biztonság és az öngondoskodás jelentőségének széles körű megismertetése a polgárokkal, különösen a középiskolás korosztállyal nagy kihívás. A pénzügyi tudatosság fejlesztését is szolgálja a Békéscsabai Médiacentrum Kft. támogatásával készülő, "A jövő biztonsága"€ c. film, amely a társadalombiztosítás, foglalkoztatás, és az öngondoskodás kérdéseire hívja fel a figyelmet.

Az €ž"Új utakon a jövő biztonsága"€ című, Budapesten, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán, Prof. Dr. Borbély Attila rector emeritus segítő támogatásával 2017-ben megrendezett nagyszabású, V. Társadalombiztosítási Konferencián a film előzetese már bemutatásra került. A rendezvényről - melyre érdemes röviden visszatekinteni - készült tudósítás itt tekinthető meg: https://behir.hu/uj-utakon-a-jovo-biztonsaga/

kep1-windisch-ljpg_20171020134014_81.JPG

Dr. Windisch László alelnök

Rendszerszintű pénzügyi stabilitás nem létezhet egy olyan országban, ahol a háztartások pénzügyileg nem stabilak -€“ hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a TB konferencián. Dr. Windisch László hozzátette: a pénzügyi stabilitásnak a háztartások oldalán csak az egyik feltétele a megfelelő jövedelem megszerzése, ám ez nem elégséges. A stabilitáshoz tudatos, átgondolt pénzügyi tervezés, pénzügyi gondolkodás szükséges, ez igaz az öngondoskodásra is. Hosszabb távon, előre tekintően kell pénzügyeinket megtervezni.

Magyarországon a lakosság jelentős része rendelkezik olyan szintű pénzügyi tudással, amely szükséges ahhoz, hogy gondoskodjanak a jövőjükről. Ennek ellenére a 25-40 év közötti korosztály elenyésző hányada választja csupán a hazai nyugdíj-előtakarékosság valamely formáját. A középkorúak és idősebbek már többet gondolnak a nyugdíjas éveikre: vannak, akik nyugdíj mellett is takarékoskodnak.

kep2-dr-szeleczki-zsjpg_20171020134352_52.JPG

Dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit helyettes államtitkár

A társadalombiztosítási rendszert az állam jelentős részben a munkavállalók járulékából finanszírozza. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezért kiemelt feladatának tekinti  az adótudatosság fejlesztését.

- Az adóztatás€“ - bármennyire is éljünk az önadózás rendszerében - kikényszerített magatartás az állampolgárokkal szemben. Fontos kérdés, hogy ezzel a teljesítéssel mihez járulnak hozzá - emelte ki Dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit, adó- és vámszakmai hatósági és felügyeleti ügyekért felelős helyettes államtitkára. Az adótudatosságra, jogkövető magatartásra alapvető befolyást gyakorol az a körülmény, hogy az adózóknak milyen terhet jelent a kötelezettségeik teljesítése. A kötelezettségek teljesítésének elősegítését az e-ügyintézés fejlesztése jelentheti, az egyszerű, időtakarékos elektronikus megoldások, otthonról intézhető ügyek.


kep-3-prof-meszarosjpg_20171020134528_90.JPG

Prof. Dr. Mészáros József főigazgató

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője szerint az időskori biztonság azon is múlik, hogy a munkavállalók a jövedelmük jelentős részét szürke vagy fekete módon kapják meg.

- Sokan vannak, akik nagyon rövidtávon gondolkodnak és a napi bevételt sokkal fontosabbnak tartják, mint azt, hogy később mekkora lesz a nyugdíjuk. Őket komoly csalódás érheti - emelte ki Prof. Dr. Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója.

Az egészségügyi intézmények támogatásának kormányzati ellenőrzéséről Dr. Bartucz Attila főosztályvezető (Kormányzati Ellenőrzési Hivatal), az Állami Számvevőszék TB Alapok ellenőrzéséhez kapcsolódó ellenőrzési tapasztalatairól pedig Dormán István ellenőrzésvezető (Állami Számvevőszék) tájékoztatta a konferencia résztvevőit.


kep-4-david-f-palancz-gy-vjpg_20171020134721_7.jpg

Dávid Ferenc szakosztály elnök és Paláncz György igazgató

Visszatérve napjainkhoz, örvendetes, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumában készült "€žA jövő biztonsága"€ c. film utómunkálatai hamarosan befejeződnek, és elérhetővé válnak elsőként Békés megye középiskoláiban, majd a Békéscsabai Médiacentrum Kft.-€“nek köszönhetően Magyarország valamennyi oktatási intézményében is.

A Békéscsaba és térsége lakosságának átfogó, sokrétű, egységes, közszolgálatiságot is biztosító tájékoztatását célul kitűző Békéscsabai Médiacentrum Kft. egyéb módon is támogatja az MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztályának törekvéseit. A kéthetente megjelenő Csabai Mérleg "TB" SAROK rovata a Békés megyei hírportálon is elérhető, melyből minden korosztály hasznos társadalombiztosítással és öngondoskodással kapcsolatos információkhoz juthat: https://behir.hu/category/itthon/tb-sarok/

Dávid Ferenc elnök

MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály