Hírek

MPGE Konferencia 2018: Dr. Gaál Szabolcs Barna a kormány működését támogató ellenőrzésekről

2018. november 8. 16:46:09

"€™A kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzése"€™ címmel tartott előadást dr. Gaál Szabolcs Barna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Digitalizáció és e-kormányzás című konferenciáján. Gaál Szabolcs Barna hangsúlyozta: a közigazgatás hatékonyságát és eredményességét csakis az ellenőrzések igazolhatják.

A kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzéséről szóló előadása kezdetén Gaál Szabolcs Barna bemutatta a 2018 májusában megalakult új kormány szervezeti struktúráját. A KEHI elnöke hozzátette: Nemcsak a minisztériumok elnevezésében, hanem a tárcák feladatkörében is jelentős változások történtek, továbbá megalakult a Miniszterelnöki Kormányiroda, és a KEHI a miniszterelnök irányítása alá került.
Gaál Szabolcs Barna ezt követően felvázolta az igazgatási folyamat különböző tudományos megközelítéseit, melyek közös pontja az az elv, hogy a közigazgatásnak eredményesnek kell lenni, és az eredményességet az ellenőrzés igazolja vissza. A KEHI új feladata ennek megfelelően a kormánydöntések nyilvántartástól a végrehajtás nyomon követésén át a kormányzati ellenőrzésig terjed. A feladat nagyságrendjét érzékelteti, hogy  a kormányhatározatokkal meghatározott kormánydöntések száma eléri évente  a 3500-at.
A kormánydöntések végrehajtásának nyomon követésével kapcsolatos nyilvántartási tevékenység a hivatal ebből a célból fejlesztett informatikai rendszerében történik.  Ennek  során a hivatal elsősorban a rendelkezésre álló adatbázisokból szerzi az információt, és szükség esetén megkeresi a végrehajtásért felelős szervet. A kormánydöntések végrehajtásáról a hivatal jelentést készít a miniszterelnök részére. Amennyiben a kormánydöntés előreláthatólag határidőben nem valósul meg, illetve nem a kormány szándéka szerint valósul meg, a miniszterelnök utasítására soron kívüli ellenőrzésre kerülhet sor.
A munkafolyamat bemutatását követően a KEHI elnöke a kormánydöntések végrehajtásával kapcsolatos kockázatokat néhány konkrét példán keresztül ismertette.