Hírek

MPGE Konferencia 2018: dr. Tóth Gábor a digitalizáció adóigazgatásban betöltött szerepéről

2018. november 9. 11:50:18
"€žA NAV e-szolgáltatásai, a digitalizáció szerepe az adóigazgatásban"€ címmel tartott előadást dr. Tóth Gábor, a NAV Adóügyi Főosztályának helyettes főosztályvezetője a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Digitalizáció és e-kormányzás című konferenciáján. Tóth Gábor hangsúlyozta: az adóhivatal az új technológiák alkalmazásával nagymértékben csökkenti a hivatali adminisztrációt, ezzel komoly tehertől mentesítve mind az adóhivatalt, mind annak ügyfeleit.
Tóth Gábor előadása kezdetén összefoglalta a NAV legfontosabb digitális szolgáltatásait; beszélt az adóhivatal mobil megoldásairól, az online rendszerekben rejlő további lehetőségekről, a személyre szabott adózói portálról és a digitális adóztatás koncepciójáról. A főosztályvezető helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a nagy sebességű 4G mobilhálózat a világ öt leggyorsabb rendszere között van, így minden feltétel adott a mobilinternetre támaszkodó, megbízható technológiák elterjesztéséhez.

A szakértő szerint a mobilalkalmazások akkor tekinthetők igazán jó megoldásnak, ha viszonylag egyszerű ügyeket kell kezelni, ha az appot sokan és sokat fogják használni, és ha a célközönség nagy pontossággal beazonosítható. A mobiltechnológia továbbá lehetőséget biztosít olyan hatékonyságnövelő fejlesztések bevezetéséhez, mint amilyen a hang alapú azonosítás, illetve a virtuális asszisztensek, chatbotok alkalmazása.
Tóth Gábor az online rendszerekben rejlő további lehetőségek közt felhívta a figyelmet az online adat- és változásbejelentés vagy az online munkáltatói rendszerek jelentőségére. Mindkét technológia nagymértékben csökkenti a hivatali adminisztrációt, ezzel komoly tehertől mentesítve mind az adóhivatalt, mind annak ügyfeleit.

A személyre szabott adózói portál kialakításával és folyamatos fejlesztésével a NAV szintén fontos lépéseket tesz az ügyfélbarát ügyintézés megteremtése felé. Ugyanezt a célt szolgálja a digitális adóztatás koncepciója, mely nagymértékben a big data technológia professzionális alkalmazásán alapul.