Hírek

MPGE Konferencia 2018: Turóczy László előadása a hazai versenyképesség növeléséről

2018. november 8. 12:59:01
A magyar gazdaság versenyképessége: tapasztalatok és kihívások címmel tartott előadást Turóczy László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Digitalizáció és e-kormányzás című konferenciáján. Turóczy László kiemelte: Bár az elmúlt években Magyarország gazdasági teljesítménye messze meghaladja az uniós átlagot, célzott fejlesztésekkel még tovább növelhető az ország versenyképessége.
Turóczy László előadása kezdetén felvázolta, miért különösen fontos napjainkban az egyes országok gazdasági versenyképességének fejlesztése. A helyettes államtitkár szerint napjainkban a globális gazdaság növekedési üteme fokozatosan mérséklődik - s ez különösen igaz az Európai Unió területére. A lassuló bővülés elsődleges oka a termelékenység lassulása, mely általános tendenciaként érzékelhető a nemzetközi színtéren.
A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a növekedés serkentése a válságot követő gazdasági helyzetben jelentősen behatárolt, hiszen a krízis kezelésére világszerte alkalmazott monetáris lazítás miatt az alapkamatok a minimális szinten állnak. Mivel a hagyományos gazdaságélénkítő eszközök korlátozottan elérhetőek, azokon lényegesen túlmutató, újszerű szabályozási 'mixre' van szükség.

Magyarország számára a versenyképesség erősítése elsősorban a dinamikus, egyensúlyőrző gazdasági növekedés elősegítése miatt indokolt. Bár a hazai gazdaság jelenleg megfelelő ütemben bővül, a termelékenység növekedésének fokozásával még jobb eredmény is elérhető lenne. Turóczy László szerint ehhez a nemzetközi gazdasági feltételek jelenleg előnyösek, de fel kell készülnünk arra is, ha a külső környezetben kevésbé kedvező tendenciák válnak jellemzővé. Mivel a növekedés élénkítésére használható fiskális és monetáris lehetőségek már jelentősen beszűkültek, új eszközöket kell kifejleszteni.
A versenyképesség növelésének egyik legfőbb kihívása a helyettes államtitkár szerint a munkaerőpiac területén tapasztalható - elsősorban a képzett munkaerő hiánya, a bérfeszültségek, a szűkülő tartalékok és a belső mobilitás hiánya miatt. Szintén fontos kérdés, hogy milyen az ország innovációs potenciálja. Ezzel kapcsolatban jelenleg az tapasztalható, hogy viszonylag szerény a vállalati innovációs tevékenység, és korlátozott a tudástranszfer, lassú az új technológiák bevezetése. Az állami szektor viszonylag alacsony hatékonysága is korlátozhatja a növekedést, hiszen a nagyméretű állam megnehezíti az újítások alkalmazását, és az adóelvonás mértéke - az elmúlt évek jelentős adócsökkentései ellenére - még mindig viszonylag magas, ami nem feltétlenül optimális a bővülés támogatásához.
Turóczy László hangsúlyozta, hogy az azonosított kihívásoknak való megfelelés érdekében a kormány hatéves bérmegállapodást kötött, illetve létrehozta a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot, mely hatásos lépésekre tesz javaslatot a kormánynak a hatósági tevékenység egyszerűsítése, a munkaerő mobilitásának erősítése, az idegennyelvtudás fejlesztése, illetve a versenyképesség átfogó javítása érdekében.