Hírek

MPGE Konferencia 2018: Windisch László előadása

2018. november 8. 18:12:21
A radikális fejlődés részesei vagyunk, a világ drasztikusan változik körülöttünk és ehhez minden ellenőrző szervezetnek alkalmazkodnia kell - hangsúlyozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) éves konferenciáján. Kiemelte: a digitalizációban rejlő lehetőségeket úgy kell használni, hogy megkönnyítsék az állampolgárok mindennapi életét.
A digitális technológia fejlődése szinte elképzelhetetlen távlatokat nyit, és hihetetlen átalakulás várható a közigazgatásban is - nyitotta előadását Windisch László. Mivel keveset tudunk a jövőről, ezért felkészülni is nehéz rá - tette hozzá. Számos kérdést, dilemmát fogalmazhatunk meg, ugyanakkor a helyes válaszok, illetve megoldások megtalálása ennél jóval bonyolultabb. Ezért elsősorban a képességeket kell fejleszteni azért, hogy jól tudjuk reagálni a különböző kihívásokra. Olyan oktatási programokra van szükség, ami a változásokra reagálni képes, komplex tudású szakemberek képzését helyezi előtérbe. A digitalizáció, az informatikai alapú fejlődés tehát elsősorban kihívás - húzta alá az MNB alelnöke.


Windisch László szerint használni kell az új technológiákat, ugyanakkor ennek kapcsán éberségre is szükség van. Nagy figyelmet kell fordítani a biztonságra, ugyanis a digitális szolgáltatások egyfajta kiszolgáltatottságot is okozhatnak. Ezért számba kell venni a lehetőségeket és a kockázatokat is, és ez alapján kell dönteni az egyes digitális innovatív megoldások alkalmazásáról. Ugyanakkor azzal szembe kell nézni, hogy nem a mai folyamatokhoz kell digitális módszereket találni, hiszen a közszféra szervezeteivel és a közszolgáltatásokkal kapcsolatos elvárások is változnak, s lehet, hogy teljesen új rendszerek, megoldások épülnek fel. Igaz ez a pénzügyi szektorra is - zárta előadását az MNB alelnöke.