Kiemelt hírek

A jövő biztonsága – társadalombiztosítás és öngondoskodás

2018. május 2. 15:12:48

2018. április 26-án sajtótájékoztatón mutatták be "€žA jövő biztonsága -€“ társadalombiztosítási és öngondoskodás"€ című filmet, amelynek célja: a szociális biztonsággal, társadalombiztosítással, nyugdíjjal, öngondoskodással kapcsolatos közérthető tájékoztatás.

A tervek szerint a 2017-18-as tanév végéig valamennyi Békés megyei középfokú oktatási intézményben be is mutatják az elkészült oktatófilmet.

A Békés Megyei Kormányhivatal a területi államigazgatási feladatok ellátása mellett a társadalmi szerepvállalását is kiteljesítette. Dr. Rákóczi Attila, főigazgató azt mondta: a fiatalok elvándorlása Békés megyéből évek óta nagy probléma, ennek a folyamatnak a megállításához fontos az összefogás és a jól koordinált együttműködés.

- Inkább társadalomszervező funkcióval kívánjuk magunkat ellátni. Tehát együttműködni egyesületekkel, kamarákkal azért, hogy meghalljuk azt, hogy kinek milyen üzenetei vannak és ezt a munkát közösen végezve, közösen tudjunk esetleg sikereket is elérni ebben a kérdésben – fogalmazott a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

tb-kep-2jpg_20180502150904_47.jpg

Dávid Ferenc elnök elmondta: a Társadalombiztosítási Oktatási Mintaprogram a társadalom valamennyi tagját érintő kérdésekre hívja fel a figyelmet és nyújt segítséget, iránymutatást a könnyebb eligazodáshoz.

- Már a középiskolások első évfolyamától nézhető, feldolgozható a film és ennek érdekében vettük fel a kapcsolatot Békés megye középfokú oktatási intézményeivel. A fő üzenet a társadalombiztosítás és öngondoskodás, ez a két fogalom kéz a kézben jár, a jövő érdekében. Az a cél, hogy a mondanivalónk mindenhová eljusson Magyarországon – emelte ki a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesületének Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály elnöke.

Dávid Ferenc azt is kifejtette, hogy a filmben megszólal dr. Windisch László a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Prof. dr. Mészáros József a Magyar Államkincstár elnöke, dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal helyettes államtitkára. A filmben szerepel a Magna Cum Laude zenekar, valamint Skaliczki László, a magyar férfi kézilabda válogatott volt szövetségi kapitánya, és Triffa Ágnes női kézilabda válogatott kapus is.

A Magyar Nemzeti Bank Pénztárak és közvetítők felügyeleti főosztály főosztályvezetője hangoztatta: fontos felhívni az állampolgárok figyelmét a megtakarításra.

- Már egészen kis összegű, folyamatos, rendszeres megtakarítással egy érdemi nyugdíj-kiegészítés érhető el. Egy nagyon egyszerű példán bemutatva: aki ma az átlagos bér 3 százalékát 25 éves korától félreteszi, az nyugdíjas korban -€“ 65 évesen -€“ hozzávetőlegesen 20-25 százalékos nyugdíj-kiegészítést érhet el – emelte ki Dr. Bense Richárd.

A sajtótájékoztató záróakkordjaként Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezetője a békéscsabai, valamint a gyulai tankerület, illetve a megyeszékhelyi és a gyulai szakképzési centrum megjelent képviselőjének átadta a film egy-egy példányát.

tb-kep-3jpg_20180502150953_82.jpg

Az ügyvezető bejelentette: a behir.hu hírportál a diákokat motiválva csütörtökön délben indította el a 7. TB TOTÓ nyereményjátékot. A játékra helyes választ beküldő fiatalok sporteseményekre, koncertekre és a helyi strandra is belépőt nyerhetnek.

A sajtótájékoztatóról készült tudósítás, valamint a filmek elérhetők itt:

https://behir.hu/a-jovo-biztonsaga-kozertheto-oktatofilmet-mutattak-be-a-kormanyhivatalban

https://behir.hu/a-jovo-biztonsaga-program

Dávid Ferenc

elnök

MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály