Kiemelt hírek

AZ ASP adatvagyon hasznosítása az önkormányzatok támogatására

2021. november 26. 10:21:18

Kriskó Csaba, a Magyar Államkincstár Önkormányzati ASP Alkalmazásokat Támogató Főosztályának vezetője az önkormányzati ASP adatvagyon hasznosításáról beszélt az önkormányzatok kockázatelemzésének támogatása kapcsán.

A főosztályvezető előadását az ASP rendszer bemutatásával kezdte, amelyet egy olyan rendszerként definiált, ami tulajdonképpen egy felhőszolgáltatáson keresztül nyújt informatikai támogatást a hazai önkormányzatok számára. A rendszer célja, hogy az önkormányzatok egy egységes rendszerben tárolják adataikat. Az így létrejövő adattárház pedig garantálja, hogy kizárólag minőségi adatok válhassanak elérhetővé, ezek ugyanis kulcsfontosságúak annak érdekében, hogy mindig megfelelő következtetések kerüljenek levonásra.

Kriskó Csaba elmondta, hogy a főosztály több módon is támogatja az önkormányzatokat, ezek közül többek között a különféle szabályzatmintákat, illetve az adatvagyon folyamatos elemzését említette. Elmondta, hogy ezzel az önkormányzatok helyes könyvelési gyakorlatát támogatják, ebben pedig jelenleg hazánkban összesen 3178 db települési és 19 db megyei önkormányzat érintett.

Az adattárház rendkívül komplex, ennek kiaknázása pedig rendkívül fontos – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető. Elmondta, hogy jelenleg a Kincstár, a Pénzügyminisztérium, illetve a Belügyminisztérium munkatársai közül 287 fő munkatárs rendelkezik rendszeres riport lekérdező jogosultsággal, illetve további 13 pilot önkormányzat segíti még a folyamatot. Hozzátette, természetesen a GDPR-nak megfelelően minden adat maszkolva van.

Hosszú fejlesztés eredményeként a Magyar Államkincstár munkatársai elkészítettek egy gyorsjelentési struktúrát, amely segítségével egy óra alatt bármelyik önkormányzatról komplett gazdasági, pénzügyi elemzést készíthető. Előadása második felében, a főosztályvezető részletesen bemutatta a gyorsjelentés elemeit, illetve áttekintést nyújtott a hazai önkormányzatok előző, illetve aktuális évi pénzügyi helyzetéről.
Az előadást ide kattintva nézheti meg.