Kiemelt hírek

Együttműködés a Békés Megyei Kormányhivatallal a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért

2018. október 31. 09:04:52

Együttműködés a Békés Megyei Kormányhivatallal a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért


Domokos László, az Állami Számvevőszék és a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesületének elnöke, valamint Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott 2018. október 19-én Békéscsabán, ünnepélyes keretek között véglegesítette a pénzügyi tudatosság fejlesztéséről szóló megállapodást.

- A közigazgatás az elmúlt években alapjaiban változott meg. Szemléletváltásra volt szükség, hiszen a jó állam fogalma 2013 óta azt is jelenti, hogy a közigazgatás van az állampolgárokért, az emberekért, és nem fordítva. Az egységes jogalkalmazás megvalósítása, kialakítása érdekében elsődleges feladatunk volt a jogbiztonság megteremtése, a hatóság reagáló képességének növelése, illetve a nyitott hatóság megvalósítása is. A megye népességmegtartó ereje, képessége javítása érdekében kiemelkedően fontos az együttműködés a szakképzési és felsőoktatási intézményekkel, az önkormányzatokkal, a szakmai szervezetekkel és a civil társadalommal is – hangsúlyozta köszöntő beszédében Takács Árpád.

- Az együttműködési megállapodás új dimenzióba helyezi a Békés Megyei Kormányhivatal társadalomszervező funkcióját – húzta alá a kormánymegbízott. – Az egyesülettel való közös munkának köszönhetően olyan szerepet vállalunk, amellyel erősíthetjük a lakosság pénzügyi tudatosságát, pénzügyi kultúráját.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, egy személyben a Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesületének elnöke kiemelte, a szervezet Magyarország egyik legnagyobb, több mint kétezres taglétszámmal dolgozó szakmai egyesülete. Hangsúlyozta, hogy az egyesület a társadalmi felelősségvállalás jegyében egyrészt fejleszti magát, másrészt igyekszik környezetében is hozzáférhetővé tenni a megfelelő pénzügyi tudást. Az állam folyamatos fejlődése mellett fontosnak nevezte, hogy az egyén, a család, a közösség is fejlődjön, és képes legyen arra, hogy tudatosan élje meg a mindennapi életét.

– Az együttműködésünk egyik lényeges célja, hogy erősítsük a pénzügyi tudatosságot, hiszen az nem jön magától – ecsetelte. – Mai, bonyolultan megszervezett társadalmunkban szükség van a tudatosabb keretekre. Fontos, hogy az egyén és család is bővíthesse mindennapi kereteit, ne használhassák ki hiszékenysége, tájékozatlansága miatt, képes legyen irányítani az életét.

A Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete célja, hogy a megállapodással megpecsételjék azt a támogatást, melynek középpontjában a társadalmi felelősségvállalás, a pénzügyi kultúra fejlesztése, az adótudatosság, a társadalombiztosítás, szociális biztonság és az öngondoskodás áll. A megállapodás célja továbbá a szakmai és oktatási együttműködés. Az egyesület a jövőben többek között ismeretterjesztő előadásaival kíván részt venni a Kormányhivatal által rendezett szakmai konferenciákon, és az állami tisztviselők szakmai továbbképzésével közreműködni a civil társadalom alapismereteinek bővítésében.

Az ünnepélyes aláírást követően dr. Kovács Tamás Békés megyei MPGE elnök az „Adótudatosság”-ról tartott előadást. Előadásában kifejtette, hogy mindenki adózó, mindenki érintett az adóügyekben. Mindenkinek az az érdeke, hogy az adók befizetésével az állam erősebb legyen, magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtson. A vállalkozás, az adózó fő kötelezettsége az állammal szemben az adófizetés, kiszámítható állami működésre csak megfelelő adófizetés mellett van lehetőség. A tudatosabb adózás eredménye a magasabb állami bevétel, a kevésbé kiszolgáltatott adózói kör, és e fontos kötelezettség az élet természetes részévé válik.


Dávid Ferenc, az MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály elnöke „Pénzügyi tudatosság és szociális biztonság” című előadását egy mindenki számára megfontolandó idézettel kezdte:„A pénz olyan, mint az orvosság - ha nem jól használják: méreg lesz belőle.” Kiemelte, hogy „A JÖVŐ BIZTONSÁGA” Társadalombiztosítási Oktatási Mintaprogram célja a társadalombiztosítás, valamint az öngondoskodás szerepének, jelentőségének széles körű megismertetése a középiskolás fiatalokkal. A program nemcsak a jövő nemzedékének szól, a szülők, felnőttek számára is hasznos információkat nyújt. 2018 évben a Békés megyei középfokú oktatási intézmények térítésmentesen megkapták és ez évben megtekinthették „A JÖVŐ BIZTONSÁGA – Társadalombiztosítás és öngondoskodás” c. filmeket. A beharangozó werkfilm éppen az ünnepélyes esemény napján, 2018. október 19-én érte el az 1.000 megtekintést. A Békéscsabai Médiacentrum Kft. által készített filmekben szerepet vállalt többek között a MAGNA CUM LAUDE zenekar, valamint az Újkígyóson élő kézilabda mesteredző, volt szövetségi kapitány Skaliczki László.

Az együttműködés eredményeként a Békés megyei középiskolás diákok 2019 februárjában a „Pénz7” alkalmából Békés megye járásaiban rendhagyó, interaktív „TB Suli”-ban vehetnek részt.

Az ünnepélyes rendezvényről készült híradások, interjúk az alábbiakban érhetők el:

https://behir.hu/kozos-lepes-a-lakossag-penzugyi-tudatossaga-fele

https://behir.hu/aktualis-domokos-laszlo-2018-10-23

http://www.bekesijarasok.hu/kiemelt-hirek/kezet-fogott-a-magyar-penzugyi-gazdasagi-ellenorok-egyesuletevel-a-kormanyhivatal

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/erositenek-a-penzugyi-tudatossagot-bekes-megyeben-1560494/

http://hir6.hu/cikk/143042/domokos_laszlo_jo_itthon_lenni_uj_dimenzioban_a_kormanyhivatal

http://www.domokoslaszlo.com/hirek-domokos-laszlo/domokos-laszlo-erositi-a-penzugyi-tudatossagot

Dávid Ferenc elnök
MPGE Társadalombiztosítási Ellenőrzési Szakosztály