Kiemelt hírek

Fejlődési irányok és lehetőségek az ellenőrzés területén

2021. november 26. 11:09:59

Az aktív állam, aktív ellenőrzést is igényel - mutatott rá Dr. Nádházi Szabolcs, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) Kapcsolattartási és Módszertani Osztály főosztályvezetője.

Dr. Nádházi Szabolcs előadása elején hangsúlyozta, hogy a KEHI folyamatosan figyeli az Állami Számvevőszék tevékenységét, módszertani fejlesztéseit, hiszen fontos tájékozódási és viszonyítási pontnak tekintik a szervezetet. A főosztályvezető ezt követően az ellenőrzés védelmi vonalait mutatta be, amiből az is kiderült, hogy egy adott szervezetben az a leghatékonyabb működés, amikor összhang van a vezetők és a belső ellenőrzés között.

Az 1514/2019. (VIII. 31.) sz. Kormányhat. alapján a KEHI újabb funkciókat kapott: folyamatos feladatuk az ÁSZ ellenőrzési módszereinek, terveinek nyomon követése. Dr. Nádházi Szabolcs kiemelte, hogy minden jelentést feldolgoznak, valamint adatbázist építettek ki és folyamatokat vizsgálnak, illetve a javaslatok hasznosulását is folyamatosan monitorozzák.

Az Állami Számvevőszék tevékenységének fontos mutatószámait a KEHI szempontjából egészen 2017-től vizsgálják. A főosztályvezető felhívta a figyelmet az ÁSZ módszertani megújulására, amely középpontjában az együttműködés és digitalizáció áll és külön rámutatott, hogy az ÁSZ támogató, tanácsadó szerepköre jelentősen megerősödött. Ez nagymértékű változás a klasszikus ellenőrzési módszerekhez képest, egyfajta jövőre kiható módszertan és iránytűt jelent a KEHI számára is.

A KEHI feladata annak a vizsgálata, hogy a minisztériumok belső ellenőrzése tudja-e ezt adaptálni saját szervezetükre vonatkozóan. Dr. Nádházi Szabolcs kiemelte: tanulmányozták az ÁSZ 2019-es, a közszféra belső ellenőrzési tevékenység állapotáról szóló elemzését és egyetértettek a megjelölt kritikus pontokkal, hiszen vizsgálatuk ugyanazokat a javítandó tételeket emelte ki.

A főosztályvezető előadásából kiderült, hogy a KEHI folyamatosan erősíti tanácsadó tevékenységét: létrehozták az Állami Számvevőszékkel Való Kormányzati Kapcsolattartásért Felelős Tárcaközi Bizottságot, az Államháztartási Belső Kontroll Munkacsoportot, folyamatosan monitorozzák az ÁSZ honlapját és hírlevelét, támogatják a képzéseket és ezeken felül a személyes konzultációt is biztosítják.

Az előadást ide kattintva nézheti meg.