Kiemelt hírek

Hogyan működik a belső kontrollrendszer az állami vállalatoknál?

2021. november 25. 15:15:13

Egy heterogén portfóliót fontos egységes elvek, stratégia mentén kontrollálni - erről is beszélt Pankucsi Zoltán a Nemzeti Vagyon Kezelésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter miniszteri kabinetjének koordinációs munkatársa a 2021. évi MPGEE konferencián. A vállalati belső kontroll irányelvek kidolgozásában az Állami Számvevőszék is fontos támogatást nyújtott.

 

Az előadó körvonalazta, hogy mi egyáltalán a belső kontroll jelentősége ennél a szektornál: Az látható, hogy több mint 130 000 ember dolgozik állami vállalatoknál tehát óriási munkáltatóról beszélünk, de a szolgáltatások is speciálisak ebben a körben, hiszen ezért járnak a vonatok, van víz a csapban, áram a konnektorban. Emellett többlet munkahelyeket is teremtenek az állami cégek, a piac legnagyobb beruházóiról van szó, akik 18 000 milliárd forintnyi saját eszközt is kezelnek. A szektor stabil, a pandémia alatt is működtek a közszolgáltatások és nem került sor leépítésekre sem.


 

Nagyon heterogén portfóliót alkotnak ugyanakkor az állami vállalatok: hadiipar, energiaszektor, közműszolgáltató cégek összességéről van szó. Tehát folytonos munkát, odafigyelést és szakértelmet jelent a portfólió összefogása, menedzselése. Az előadó is megerősítette, hogy jó partneri az együttműködés az ellenőrző szervezetekkel, a párbeszéd lehetősége segítséget jelent az állami vállalatoknak is.

A cél az, hogy a heterogén portfólió mégis egységes elvek mentén legyen ellenőrizhető. Fontos eszköz ebben a stratégiaalkotás és az országgyűlés által kötelezővé tett elemei a belső kontrolrendszernek. A miniszteri szintű belső kontroll irányelv kidolgozásában az Állami Számvevőszék is fontos támogatást nyújtott. A cégek döntő hányadánál a belső ellenőrzés már működött, az új követelményeknek tehát könnyű volt megfelelni, kihívást jelentett ugyanakkor a complianceâ terület kialakítása, és ilyen funkciók, képességek a piacon sem voltak feltétlenül elérhetőek.

Az anya és leányvállalatok viszonylatában is fontos, hogy egységes hatékony belső kontrollendszerek épüljenek ki.

 

Az előadást ide kattintva nézheti meg