Kiemelt hírek

Mélytanulási módszerek a közteherviselés szolgálatában

2021. november 25. 12:57:36

Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke bemutatta azokat a gépi tanulási technológiákat, eszközöket, amelyeket a NAV a csalás felderítése érdekében használ. Ezek az eszközök nem csak az utólagos büntetések, szankciók kiszabását támogatják, de a megelőzést és a kockázatelemzést is.

Az előadás rávilágított a csalás pontos defíníciójára, amelyben minden egyes szónak jelentősége van: a költségvetés kárára történik, törvénytelen, nem gyakori, rejtetten végrehajtott, szervezetten elkövetett, anyagi haszonért végzett, nem általános, jól átgondolt és megtervezett, jellemző időbeliséggel történő bűncselekmény.

 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a csalás felderítéséhez rengeteg adatot, és különféle adatforrásokat használnak, illetve a NAV gyűjti Európában a legtöbbféle, legváltozatosabb adatot. Ezek közül az online számla kínálja a NAV elemzéseihez a legnagyobb adatfelbontást. Fontos az adatforrások bizonyítékok súlyozása is, amelyet ma már szintén gépi tanulási eszközök végeznek. Ha a gépi tanulás kerül szóba, mindenki a számok elemzésére gondol, de egyre nagyobb teret kapnak a nyelvi elemző eszközök is, pl. különböző tanúvallomások elemzése esetében.

A csoportok, klaszterek képzésének a többdimenziós megoldásairól is kaptak információt a konferencián részt vevők. A NAV elnöke hangsúlyozta: "lényegében a virtuális térben bolyonghatunk az ilyen mátrixok tulajdonságait megismerve". Az előadó rámutatott: egy ügyes csalónak ma már nem elég csalni, becsületesnek is kell látszani, éppen ezért a csalás ma már csak ésszerűtlenül nagy ráfordítás mellett csaphatja be a gépi tanulás alapján álló felderítő rendszereket.

Mindezzel együtt olyan adatokat is elemezni kell, amelyek külföldről származnak és egyetlen adóhivatal sem csupán számítógép, szükség van járőrökre, nyomozókra, felderítőkre  - zárta előadását az államtitkár.

 

Az előadást ide kattintva nézheti meg