Kiemelt hírek

Módszertani és technológiai válaszok az elmúlt időszak kihívásaira

2021. november 25. 14:45:00

Szemléletváltásra van szükség, különben saját magunk válunk a fejlődés gátjává - hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke november 25-én Gyulán, az MPGE konferencián.

Domokos László előadása elején áttekintette az elmúlt 10 év MPGE konferencia legfontosabb mérföldköveit. Ennek nyomán az látszik, hogy a pandémia lényegében az egész fejlődési pályát összesűrítette és ilyen módon felgyorsította. A járvány az állam alapvető funkcióját, a biztonság megteremtését állította az előtérbe.

Az ÁSZ ráadásul ebben a nehéz időszakban az ellenőrzött szervezeteket partnerekké tudta tenni. Ezt úgy sikerült elérni, hogy az ellenőrzöttnek a jövőre nézve van lehetősége javulni azután, hogy szembesültek a hiányosságokkal. Ha 15 napon belül a vezető lépéseket tesz, akkor ez a jelentésben is megjelenik.

9147: összesen ennyi ellenőrzött szervezetet érintett csak az idei évben az Állami Számvevőszék az új típusú ellenőrzéseivel – világított rá a számszerű tényekre az ÁSZ elnöke. A szervezet 2020 júliusában kezdte meg a Magyarországon található, összesen 3197 helyi önkormányzat, illetve azok gazdálkodási feladatait ellátó 1284 hivatal integritásának, vagyis korrupció elleni védettségének jelen idejű monitoring értékelését. Domokos László kiemelte: 2021-ben az ÁSZ további monitoring típusú ellenőrzések végrehajtásával támogatja a közpénzügyi helyzet javulását.

Ezeknek az ellenőrzéseknek a fókusza az integritás biztosításához szükséges feltételek megteremtésére, az alapvető a szervezeti keretek és integritási kontrollok kialakítására, valamint a korrupció elleni védettséget szolgáló szabályozásokra irányul. Az ÁSZ elnöke rámutatott: az ellenőrzések szinte az egész ország területét érintik és mivel az ellenőrzött szervezetek nagy többsége együttműködő, már a folyamat során javul a közpénzügyek átláthatósága és rendezettsége.

Domokos László beszélt arról is, hogy az Állami Számvevőszék a COVID-19 okozta kihívásokkal teli helyzetben felismerte, az embereknek minden eddiginél nagyobb szüksége van rá, hogy bizalommal tudjanak fordulni az egyes szervezetekhez.

 

 

A kihívásokra reagálva az ÁSZ számos módszertani változást dolgozott ki, amelynek részeként a digitalizáció szerepe még hangsúlyosabbá vált: „Be kell lépnünk az új technológiai korba, ezáltal lehetővé téve a változást mind magánéleti, mind társadalmi szinten. Ez a változás hatalmas, magyarországi viszonylatban a rendszerváltás léptékéhez mérhető.  mutatott rá a tényekre az ÁSZ elnöke.

A módszertani és digitális fejlesztések utat nyitnak további technológiai fejlesztésekhez, hozzájárulnak az ellenőrzött szervezetek leterheltségének mérséklése mellett az ellenőrzések hatékonyságának növeléséhez és az ellenőrzések során a személyes érintkezés nélküli kapcsolattartáshoz, amely jelen helyzetben a vírus miatt különösen fontos.

Domokos László előadásából kiderült, hogy az általa irányított szervezet modern és hatékony szerepvállalása a jól irányított állam elősegítésében nem korlátozódik a hagyományos ellenőrzési tevékenységre, ugyanis - a nemzetközi trendekhez hasonlóan - megfigyelhető a jelen idejű ellenőrzések felé való elmozdulás, amellyel párhuzamosan az ÁSZ tanácsadó szerepe egyre hangsúlyosabbá válik.

Az új megközelítés a digitalizáció adta lehetőségekre, mint eszközökre alapoz, csak a lényeges, illetve a magas kockázatú területek azon legalapvetőbb kisszámú  dokumentumait értékeli, amelyeknek a kijavítása már a jelen év elszámoltathatóságához és átláthatóságához hozzá tud járulni a kockázatok bemutatásával. Ezen alapulva kerültek fokozatosan előtérbe a kockázati és monitoring ellenőrzések, amelyek az ellenőrzés megközelítési módjában jelentettek változást. Ezek során a számvevőszék egyidejűleg több szervezetet értékel és az ellenőrzés eredményeként az ellenőrzött már az adott évben helyre tudja állítani szabályszerű gazdálkodását.

Az ÁSZ elnöke hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék tanácsadói tevékenységének eredményeként a költségvetési szervek többségénél javult a közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható működés kontrollkörnyezetének kialakítása, valamint az eredményesség követelményeinek érvényesítése.

 

Az előadást ide kattintva nézheti meg.