Kiemelt hírek

Technológiai megújulás szükséges az adatelemzésben is

2021. november 25. 14:03:16

Az adatvezérelt pénzügyi felügyelés kihívásai címmel tartott előadást Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki a konferencia tematikájához igazodva, módszertani, technológiai és lefedettségi szempontokat figyelembe véve mutatta be azt a folyamatot, amelynek révén a szervezet az adatvezérelt filozófia mentén szervezte újjá működését.

Fontos és alapvető kérdés, hogy mit jelent az, hogy adatvezérelt egy intézmény? Dr. Kandrács Csaba rámutatott az adatvezérelt működés, mint fogalom összetettségére, amelynek sikeres implementációja érdekében a szervezet a világ neves tudományos műhelyeinek megközelítéseit tanulmányozta.

Az adatelemzés során az, hogy honnan származik az adat döntő jelentőséggel bír, valamint az is, hogy mutat-e valamilyen anomáliát az adatszolgáltatás. Emellett a helyszínen történő adatmentés is egyre fontosabb forrássá válik a felügyeleti munkában. Elhangzott, hogy a nem strukturált adatok elemzése során nem feltétlenül a Big Data a megoldás, sokkal inkább folyamatos technológiai megújulásra van szükség az adatelemzési módszerek tekintetében is.

 

 

Az MNB alelnöke rámutatott, hogy napjaikban az adatvagyon olyan méreteket ölt, hogy immár elkerülhetetlen ennek kezelésére stratégiát alkotni, illetve adatszótárakat létrehozni. További kihívásként felmerült az is, hogy folyamatosan biztosítani szükséges az adatok sértetlenségét, amely jelentős erőforrásokkal járó feladat.


Az adatvezérelt működésnek fontos követelménye egy egységes, centralizált technológiai infrastruktúra megteremtése, illetve az egyes területeken kialakuló €kulcsemberkockázatok €csökkentése.

Az előadást ide kattintva nézheti meg.