Kiemelt hírek

Világgazdasági helyzetkép a pandémia árnyékában

2021. november 25. 16:54:15

Prof. Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke Gazdasági helyzetkép a COVID után, COVID előtt? Válságkezelés és újraindítása című előadásában a világjárvány rendkívül szerteágazó világgazdasági hatásait helyezte a fókuszba.

A világjárvány kirobbanására a magyar kormány gyorsan reagált, és korán bejelentette azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyek egyrészt a járvány elleni hatékony védekezést, másrészt pedig a hazai gazdaság védelmét, ezen belül is a vállalkozások segítését, valamint a munkahelyek megőrzését támogatták.

A Költségvetési Tanács elnöke előadása során azt is elmondta, hogy Magyarországon a GDP növekedési üteme egészen 2019-ig meghaladta az államadósság és az államháztartás együttes kiadását. A pandémia azonban természetesen itt is átrendezést eredményezett, és míg a kiadás gyorsan emelkedett, a GDP 5%-kal visszaesett a tavalyi esztendőben. Jó hír ugyanakkor, hogy a magyar gazdaságban idén  visszapattanása tapasztalható, jövő évben pedig további növekedés várható.

Az előadás során elhangzott, hogy a költségvetés 2022-ben a GDP 13%-át kitevő forrást biztosít a gazdaság újraindítására, amely várhatóan megalapozza a középtávú gazdasági növekedést. Kovács Árpád kitért arra is, hogy az adóbevételek nagysága 2020-ban sem esett vissza, és 2021-ben is kiváló adóbevételi számokkal tervezhet a magyar gazdaság. Hozzátette, a társadalmi programok finanszírozása ma jórészt a hazai gazdaság saját eredményeiből lehetséges, ebben pedig nagy szerepe van a magyar gazdaság fehéredésének is.

Kovács Árpád részletesen kitért a járműgyártás jelentőségére is, melynek különösen hangsúlyos szerepe van a GDP aránya mellett, a hazai foglalkoztatásban is. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni az olyan kihívásokat, mint amit többek között a jelenlegi globális chiphiány okoz. Mindezek ellenére a hazai gazdaság helyzete optimizmusra ad okot, hiszen pozitív tendenciák, illetve lehetőségek azonosíthatók, többek között sikeres beruházások, fejlesztések formájában.

A Költségvetési Tanács elnöke előadását egy világkereskedelmi helyzetkép felvázolásával zárta, amely kapcsán elmondta, a jövőben a súlypontváltás várható a világgazdaságban, amely fontos lehetőségeket rejthet hazánknak.


Az előadást ide kattintva nézheti meg.