Programok

Fókuszban a válság utáni intézkedések és az integritás az MPGE konferenciáján

2017. november 6. 12:02:48

 

 

A Magyar Pénzügyi - Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) 2017. november 9-én és 10-én tartja "€žMagyarország a modernizáció útján: Válság után -€“ az integritás sodrában"€ című konferenciáját. A kétnapos rendezvény fókuszban egyrészt azok az intézkedések állnak, melyek elősegítették a válságból való kilábalást, másrészt az előadók az integritás témakörét is körbejárják majd. Az idei témák fontosságát és aktualitását Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, mint az MPGE elnöke ismerteti.

 

 

A kétnapos konferenciát 2017. november 9-én Dr. Sifter Rózsa, Zala Megyei kormánymegbízott nyitja meg. Az első nap a válság utáni hazai intézkedésekről szól, melynek keretében elsőként Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke tart előadást „Nemzetközi trendek a független fiskális intézmények működésében - a magyar megoldás” címmel. Ezt követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerepét és a szervezet költségvetési egyensúlyra gyakorolt hatását Tállai András, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, a költségvetési kiadások kormányzati ellenőrzéseit Dr. Gaál Szabolcs Barna, Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke mutatja be. Dr. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az MNB tevékenysége és az állami költségvetés közötti összefüggéseket ismerteti. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke pedig az állami költségvetés konszolidálásához megtett ÁSZ- intézkedéseket foglalja majd össze.

 

Dr. Szeleczki Zsuzsanna Judit hatósági és felügyeleti ügyekért felelős helyettes államtitkár ismerteti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál megvalósuló belső kontrollok rendszerét és ennek működési tapasztalatait a délutáni szekcióban. Gyura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a pénzügyi felügyeletek hazai és nemzetközi minőségbiztosítási tapasztalatairól tart előadást. A belső kontrollrendszer új koncepciójának implementálását mutatja be a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál Dr. Keresztesi Béla, a hivatal integritás tanácsadója, míg Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára az ellenőrzötteknél megvalósuló belső kontrollokkal kapcsolatos ellenőrzési tapasztalatokról és megállapításokról szól.

 

2017. november 10-e, a konferencia második napja az integritás jegyében telik majd. Az integritás erősítésének nemzetközi irányairól és tapasztalatairól Dr. Báger Gusztáv, a Monetáris Tanács tagja tart előadást. Ezt követően Dr. Vas Adrienn, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igazgatóhelyettese, valamint Dobos Csaba, a Pest Megyei Kormányhivatal integritás tanácsadója ismerteti a szervezetek tapasztalatait. A Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupció megelőzésében, felderítésében betöltött szerepéről Szabó Jenő, a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezérőrnagya tart előadást. Míg az az előző év költségvetése végrehajtása, a zárszámadás ellenőrzése integritás vonatkozásait Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője mutatja be.